Megszűnik a teherabroncsgyártás, a többi egységben folytatódik a termelés.

A cégcsoport által kedden az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint 2015 közepén véget ér a középkategóriás teherabroncsok gyártása a fővárosban az 512 főt foglalkoztató, nyolcadik kerületi telephelyen. A cég a döntést az európai teherabroncspiac szűkülésével és azzal magyarázza, hogy a jelenleg 70 százalékos kapacitással működő gyár jelentős modernizációra szorulna, ami a belső kerületi fekvés miatt gazdaságilag nem indokolt.

A jelenleg Magyarországon 1650 főt foglalkoztató cégcsoport másik telephelyén, Nyíregyházán folytatódik a szupersport kategóriás személyabroncsok gyártása, illetve Vácott a logisztikai központban és a tuzséri kereskedelmi egységben is hosszú távú jelenlétet erősített meg a cég a keddi közleményben.

A bezárással a cég a Taurus, Riken és Kormoran márkájú középkategóriás teherabroncsok budapesti gyártását fejezi be. A Michelin Hungária a héten elkezdi az egyeztetéseket a dolgozói érdekképviseletekkel a budapesti telephely 512 munkatársának későbbi elhelyezkedéséről, melyhez vállalati támogatási programmal nyújt segítséget.

A cég a közleményben a Kerepesi úti telephely jövőjével kapcsolatban kiemelte, hogy május végéig egyeztetéseket kezdeményeznek a fővárosi és kerületi szervekkel a terület városfejlesztési tervekhez illő, munkahelyteremtő, fenntartható módon való hasznosításáról, melyhez aktívan hozzá kívánnak járulni. A mintegy 9 hektáros terület a főváros VIII. kerületében található, amelyben kormányzati, oktatási, pénzügyi és kulturális intézmények működnek.

A Michelin 2013-ban új irányító szervezetet hozott létre Budapesten, melynek feladata az alsókategóriás személyabroncs márkák kereskedelmének világszintű koordinálása - áll az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben. A Michelin csoport 1996-ban vette át az addig állami tulajdonú Taurus vállalatot. Azóta a cégcsoport Magyarországon mintegy 302 millió euró összegben ruházott be, melyből a budapesti teherabroncsgyár része 35 millió euró. A Michelin Hungária fő piacai Közép-Európa és Oroszország. A cég nettó árbevétele 2013-ban 183,5 milliárd forint volt.