Kockázatosabb a vendéglátás az építőiparnál

A közvélekedéssel ellentétben kocsmát nyitni távolról sem könnyű kenyér.
Vágólapra másolva!
Az első negyedévben a szálláshely szolgáltatás és vendéglátás iparág bedőlési aránya első ízben haladta meg a hosszú évek óta listavezető építőiparét. A legkockázatosabb vállalkozás ma: kocsmát nyitni.
Vágólapra másolva!

Az italszolgáltatással foglalkozó cégek bedőlési aránya 6 százalék körül van, ami azt jelenti, hogy 100 cégből 6 egy éven belül csődbe megy - derül ki a Bisnode tanácsadó cég ma publikált elemzéséből. A vendéglátás egyéb területein sem sokkal jobb a helyzet, és a szektor egésze pedig kockázatosabbá vált a 2008. óta stabilan listavezető építőiparnál.

A közvélekedéssel ellentétben kocsmát nyitni távolról sem könnyű kenyér. Fotó: Balla Zsolt

Ma Magyarországon mintegy 30 ezer cég foglalkozik vendéglátással és szálláshely szolgáltatással, úgy, hogy ez az adat nem tartalmazza sem az egyéni vállalkozókat, sem azokat a cégeket, amelyek nem főtevékenységként nyújtják ezeket a szolgáltatásokat.

Jég dupla whiskyvel

A cégek döntő többsége - értelemszerűen - a vendéglátást űzi főtevékenységként: mintegy hatszor annyi étterem és kocsma van, mint szálloda. A meglehetősen borús átlagadatokhoz így természetesen inkább a vendéglátó- mint a szálláshelyek járultak nagyobb részben hozzá, hiszen cégek bedőlési aránya a szektoron belül igen szélsőséges értékek között változik.

Legrosszabb helyzetben a főtevékenységként italszolgáltatást végző cégek (köznapi nevükön a kocsmák vannak), de nincsenek sokkal jobb helyzetben az éttermi, mozgó vendéglátást illetve az egyéb vendéglátást kínáló cégek sem.

A fentieknél sokkal stabilabb a rendezvényekre szakosodott cégek helyzete: a rendezvényi étkeztetés területén a bedőlési arány 3 százalék alatt van. A skála pozitív pólusán pedig az egyéb szálláshely szolgáltatás helyezkedik el: itt ezer cégből mindössze nyolc megy csődbe évenként.

Azt, hogy a szektor helyzete egyre nehezebb nemcsak a bezáró cégek száma, hanem a cégbezárások módja is megerősíti: a tavalyi adatokhoz képest arányaiban jelentősen csökkent a végelszámolások, ezzel párhuzamosan pedig drasztikusan megnőtt a felszámolások és kényszertörlések aránya. Ez is azt támasztja alá, hogy a bezáró vállalkozások nem saját akaratukból hagyják el a piacot.

Két dózis egy helyen

A megnövekedett kockázat eközben nem állja útját a vállalkozó kedvű újoncoknak: a minden korábbinál rosszabb bedőlési mutatók mellett tavaly óta mind a vendéglátás, mind a szálláshely-szolgáltatás területén megduplázódott a cégalapítások száma.

Havonta átlagosan 225 cég alakul a szektorban, ebből 200 a vendéglátás területén. A mérleg azonban még így is "negatív stagnálás": egy év alatt 0,2 százalékkal csökkent a szektorban tevékenykedő cégek száma.