Későn kezdünk spórolni a nyugdíjra

Vágólapra másolva!
Az elmúlt tíz év hozott némi javulást az öngondoskodási tendenciákban, de a többség még ma is későn kezd el félretenni a nyugdíjára. Akkor, amikor már nagyon sok pénzről kellene lemondania.
Vágólapra másolva!

Szinte minden, az elmúlt években készült nyugdíjakkal és megtakarításokkal foglalkozó kutatás azt az eredményt hozta Magyarországon, hogy az emberek fontos problémának érzik a nyugdíjat, szívesen tennének rá félre, de semmit, vagy alig tudnak megtakarítani, és azt is későn kezdik el.

Nagyjából ezt az eredményt hozta a Groupama Garancia Biztosító és a GfK Hungária most márciusban készített közös felmérése is, amely azt vizsgálta, hogy a magyar lakosság egyes generációi számára mit jelent az öngondoskodás fogalma, hogyan nyilvánul meg megtakarítási szokásainkban és kiadásainkban, illetve mikor merül fel bennünk először a nyugdíjunk kérdése.

A kutatásból kiderül, hogy az emberek gondolkodásában alapvetően az életkoruk, és ezáltal az élethelyzetük megváltozásából fakadó különbségek okozzák a fő változást. A nyugdíjcélú takarékoskodás 10 éve is és most is az 50–59 éves korosztályban a legmagasabb arányú, ami azért rossz hír, mert ebben a korban már kicsit késő elkezdeni a megtakarítást, pontosabban sokkal többet kell havonta félretenni, mint amennyit fiatalabb korban kellene. Ugyanakkor látható, hogy minden korosztályban sokkal inkább előtérbe kerül a nyugdíjcélú takarékoskodás a 10 évvel ezelőtti időszakhoz képest, ez nyilván nem független attól, hogy a magán-nyugdíjpénztári pillért 2010-ben felszámolták.

Stabil munkahely, biztos jövedelem

A megkérdezettek mindennapi életében a legnagyobb biztonságot az jelenti, ha van biztos munkahelyük és megfelelő jövedelmük, míg utolsó helyen jelölték csak meg az egészségre való törekvést. Annak ellenére, hogy a válaszadók alig több mint fele rendelkezik némi megtakarítással, közel kétharmadukat foglalkoztatja az a kérdés, hogy hogyan tudnának jobban takarékoskodni, és több mint harmaduk rendszeresen vezeti kiadásait.

A válaszadók hatodának – saját elmondásuk szerint – nehézséget okoz megérteni egy pénzügyi szolgáltatás részleteit, ugyanakkor a megkérdezettek több mint negyede pénzügyi téren szakértőnek tartja magát. A megtakarítók kétharmada ugyanis tudatos a pénzügyeit illetően, ezért összehasonlítja a banki ajánlatokat egy-egy befektetési döntés meghozatala előtt. Bár csak ötödük követi folyamatosan figyelemmel, hogy hol tud nagyobb hozamot elérni, ez összefügghet azzal, hogy a megtakarítók több mint fele kockázatkerülő, azaz nem a hozamot, hanem a tőkéje biztonságát tartja elsősorban szem előtt.

Havi húszezer forint felesleges kiadás

A megkérdezettek legnagyobb arányban lakberendezésre, illetve háztartásvitelre költenek. Míg az egyszemélyes háztartásokban a háztartásvitelre fordított költség 31 százalékát teszi ki az éves kiadásoknak, addig a családosok esetében ez az arány kisebb, a kétgyermekes családok válaszai alapján csupán 22 százalék. A válaszadók közel negyedének életében vannak felesleges kiadások. Leggyakrabban az élelmiszerboltban csábulnak el, és vásárolnak valami kényeztető terméket. Sokan említik, hogy takarékosabban bánhatnának a háztartási energiával, míg 40 százalék a dohányzást említi, mint a spórolás lehetséges formáját. A felesleges kiadások lefaragásával átlagosan havi 20 300 forintot tudnának spórolni, amit akár a nyugdíjuk megalapozására is fordíthatnának.

A nyugdíj luxus

A nyugdíjjal kapcsolatban tíz válaszadóból négyet bizonytalanság jellemez, mert nem tudja, mit is kellene tennie annak érdekében, hogy megfelelő nyugdíja legyen idős korában. A megkérdezettek közel harmada már most is gondoskodik időskori megélhetéséről, míg 35 százalékuk nem is gondolhat ilyen luxusra. A nyugdíjasévekkel kapcsolatban a legtöbben az anyagiak miatt aggódnak, de a betegségektől is sokan félnek.

Idős korukban a válaszadók kétharmada a saját megtakarításait tervezi felélni, az államtól pedig csak 29 százalékuk vár pénzügyi segítséget. Általános vélekedés, hogy a várható nyugdíj nem lesz elegendő a tervezett szükségletekre, és az emberek úgy számolnak, hogy a megfelelő életszínvonal biztosításához átlagosan havi 34 000 forinttal kellene előtakarékoskodni. Garamvölgyi Zoltán, a Groupama életbiztosítási ügyvezető igazgatója szerint ennél sokkal kevesebb is elég lenne, akkor, ha például mindenki rögtön az első keresetétől kezdve félretenne egy kis összeget.