Hiába szállt el a Graphisoft Park

Vágólapra másolva!
Bár valamelyest visszaeső árbevételt könyvelt el a Graphisoft Park az első negyedévben, ami a cég eredménytermelését is lefele húzta, a befektetőknek továbbra sincs okuk az aggodalomra. A lemorzsolódás a számokban ugyanis egy bérlő távozásához köthető (amit már jó előre jelzett a vállalat), amit idővel úgyis pótolni fog majd a cég, kiindulva az eddig látott folyamatokból. Ráadásul hiába emelkedett sokat a papír, még most sem mondható drágának. 
Vágólapra másolva!

A bevételek 2,7 százalékos csökkenéséről számolt be első negyedéves gyorsjelentésében a Park, amit egyik bérlőjének, a Ustream-nek az idei távozása magyaráz. Ennek hatására ugyanis a Park kihasználtsága a 84 százalékról 80 százalékra esett vissza, ami érthető módon bevételben is érezhető kiesést jelent.

Forrás: Investor.hu

Eközben viszont a működési költségek 6 százalékkal estek vissza, az ingatlanokhoz kapcsolódó költségeken sikerült fognia a vállalatnak. Részvényesi szemmel ez jó hír, persze a bevétel nagyobb súlya miatt a profitabilitást mérő EBITDA-hányad így is visszajött 92 százalékra. Fontos megjegyezni, hogy ez még így is egy igen magas hányadnak felel meg.

Forrás: Investor.hu

Az EBITDA így valamelyest csökkent a bázisidőszaki szintről, de szó sincs arról, hogy egy trendszerű lemorzsolódás bontakozott volna ki. A társaság 2012 óta stabilan magas eredményt termel, az AMRI kiesése és a Ustream elköltözése miatt tört meg a korábbi nagy lendület.

Forrás: Investor.hu

Ehhez viszont később visszatérhet majd a társaság, hiszen korábban is rendre képes volt feltölteni a megüresedett helyeket a prémium környezetnek hála (csak biztatni tudok mindenkit, hogy tegyen egy sétát a Parkban, és hamar megérti majd, hogy miről is van szó). Eközben ráadásul folyamatosak a fejlesztések az oktatási funkciókat betöltő területeken, melyek hatására egyébként júliusra 82 százalékra hízik majd a kihasználtság.

A vállalat vezetése a legutóbbi negyedév óta nem is változtatott az éves eredménytervein, bár a nettó profit tekintetében valamivel optimistábbak, 1,8 millió euró helyett 1,9 millió eurót prognosztizálnak. A legfontosabb EBITDA soron egyébként a 2013-asnak megfelelő 7,3 millió euróra számítanak.

A részvény árfolyama az elmúlt időszakban hatalmas emelkedésen van túl, ami első ránézésre igen ijesztőnek tűnhet. Ha azonban abból indulunk ki, hogy a nettó ingatlanvagyon részvényenként hozzávetőlegesen 2600 forintra rúg (a vállalat saját ingatlanvagyon becslése alapján), már egyből más kép tárul elénk.

Jelenleg az árfolyam az ingatlanértéknek csupán 57 százalékára rúg, miközben még a régióban is jellemzőek a 70 százalék körüli szintek. Ilyen nagy lemaradást a papírok gyérebb likviditása talán nem indokol, pláne ha azt is számba vesszük, hogy a Park transzparenciáját sok szektortárs is megirigyelhetné.

Forrás: Investor.hu