Izzik a levegő a T-Mobile US körül

T-Mobile, John Legere
Vágólapra másolva!
Hiába tartogatott pozitív meglepetéseket a Magyar Telekom mai gyorsjelentése, anyavállalata nem tudta a hazai cég példáját követni, emiatt pedig mintegy 1 százalékos mínuszban található az árfolyama.
Vágólapra másolva!

14,89 milliárd eurós árbevételével sikerült a várakozásoknak megfelelnie az első negyedévben a Deutsche Telekomnak. Az elemzői konszenzus 14,86 milliárd eurós értékesítést vetített előre.

A tavalyi első negyedévhez képest 8 százalékkal nagyobb bevételben nagy szerepe volt második legnagyobb piacának, az USA-nak, ahol több mint 40 százalékkal magasabb értékesítést tudott elérni. A tengerentúli bevétel növekedésben óriási szerepet játszott, hogy immáron már a T-Mobile US-be olvadt MetroPCS száma is megjelennek a kimutatásokban. Ráadásul a január-márciusi időszakban rekordnagyságú, 2,4 millió előfizetővel növelte mobilos táborát a T-Mobile US, ami azért is számít még óriási tettnek, mert ez több mint, amit a három másik nagy szolgáltató (AT&T, Verizon, Sprint) együttesen összehozott.

Forrás: Investor.hu

A szakértők által leginkább figyelt EBITDA, azaz az amortizációt és értékcsökkenést is tartalmazó üzemi eredmény terén viszont elvétette a 4,15 milliárd eurós várakozást a Magyar Telekom német anyavállalata, ugyanis csak 4,12 milliárd eurós nyereséget tudott felmutatni.

Ebben is nagy szerepe volt a T-Mobile US-nek, amely az EBITDA terén például nem tudott hasonló növekedésről beszámolni, sőt 7 százalékkal alacsonyabb nyereséget mutatott ki ezen a soron, mint egy éve. A háttérben pont a fentebb említett ügyfélszerzés áll, ugyanis éppen emiatt igen agresszív árazási politikát folytatott.

Az 1,8 milliárd eurós nettó profit ugyan háromszorosa az egy évvel korábbinak, de ebben óriási szerepet játszott a Scout24 internetes portál 70 százalékának eladása 1,5 milliárd euróért.

Mi lesz a T-Mobile US sorsa?

A befektetőket a negyedéves gyorsjelentés mellett az amerikai leányvállalat, azaz a T-Mobile US sorsa foglalkoztatja, hiszen a befolyó bevételből a társaság folytathatná európai terjeszkedését, melynek fő csapásiránya a közép-kelet-európai régió. Tehát a Magyar Telekom jövője is akár nagyban függhet a tengerentúli eseményektől.

Mindenesetre ahogyan arról már korábban is beszámoltunk, egy kitartó érdeklődője mindenképpen akad a T-Mobile US-nek. A japán SoftBank a Sprint (korábban Sprint Nextel) mobilszolgáltató többségi részesedésének megszerzését követően a Deutsche Telekom amerikai leányát is szeretné bekebelezni. Egyes bennfentes források szerint az ázsiai telekomcég akár már június, vagy július környékén is előállhat felvásárlási ajánlatával. Előtte azonban biztosítani szeretné a tranzakcióhoz szükséges banki forrásokat.

A Berenberg Bank elemzője éppen a mai anyagában boncolgatta a Sprint és a T-Mobile US lehetséges fúzióját, melyben túl sok jó hírrel nem tudott szolgálni. A szakértő által megkérdezett telekomszektorban jártas amerikai jogászok szerint ugyanis csupán 40 százalék a valószínűsége annak, hogy az amerikai versenyfelügyelet rábólintson a harmadik és negyedik számú mobilszolgáltató frigyére.

A DT árfolyama jelenleg 1 százalékos csökkenést mutat, amiben a várttól gyengébb EBITDA adat játszik nagyobb szerepet.

Deutsche Telekom napi grafikon (Xetra) Forrás: AmiBroker, Investor.hu