Vágólapra másolva!
Kisebb pluszban kezdett a Mol és a Magyar Telekom a gyorsjelentései után, az OTP gyengélkedése miatt viszont a BUX kis mínuszban található. Európában óvatos emelkedés látható az EKB kamatdöntése előtt.
Vágólapra másolva!
  • Jól indította a napot a Mol és a Magyar Telekom, előbbi 0,3 százalékot, utóbbi 0,6 százalékot erősödött nyitás után a gyorsjelentésekre. A többi főbb papír közül az OTP viszont gyengén kezdett, és 0,9 százalékot esett, de a Richter is 0,2 százalékot veszített értékéből.
  • Ezek után a BUX minimális mínuszban található nyitás után, amivel régiós társaihoz hasonlóan teljesít. A cseh piacon ma nincs kereskedés.
  • A Mol-on és Magyar Telekomon kívül még a Graphisoft Park és a TVK is közzétette gyorsjelentését. A Graphisoft Park vegyes negyedévet zárt, mivel a rendkívüli tételeket kiszűrve árbevétele, EBITDA-ja, és üzemi eredménye is csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ugyanakkor nettó profitja jelentősen nőtt (1Q14: 574 ezer EUR, 1Q13: 473 ezer EUR). A csökkenéseket elsősorban a Parkból távozó Ustream bérleti díjainak kiesése okozta, ellenben a nettó nyereség a javuló pénzügyi eredmények, valamint egy adóalapot csökkentő tétel hatására tudott emelkedni. A részvény 1,4 százalékot ugrott az eredményekre.
  • A TVK jó számokat tett közzé, ugyanis EBITDA-ja 52 százalékkal bővült (1Q14: 8,54 milliárd HUF, 1Q13: 5,63 milliárd HUF), míg árbevétele három százalékkal, 100,5 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Ez elsősorban a növekvő árréseknek a kedvező árfolyamváltozásoknak, és a csökkenő költségeknek volt köszönhető. Az eredményekre 2,3 százalékos ugrással nyitottak a TVK részvényei.
  • A forint tartja erejét, és egyhavi csúcsánál, a 305-ös szint alatt mozog az euróval szemben. A dollár/forint árfolyama 219-nél, a svájci franké 250-nél található. Ez utóbbi szintén egyhavi csúcsnak felel meg.
  • Az európai tőzsdéken a tegnapi záróértékek közelében, kis pluszban indult a kereskedés, a befektetők vélhetően kivárhatnak az EKB és a Bank of England mai kamatdöntő ülése előtt.
  • A jó kedvet nem segíheti, hogy a német ipari kibocsátás csupán 3 százalékkal bővült áprilisban a várt 4,4 százalékos növekedés helyett.
  • A Telekom Austria is publikálta gyorsjelentését, a cég első negyedéves nettó eredménye jobb lett az elemzői prognózisnál (tény: 34,5 millió EUR, várt: 30 millió EUR). Ellenben árbevétele elmaradt a várttól (tény: 976 millió EUR, várt: 1,01 milliárd EUR), viszont az idei évi várakozásait megerősítette.
Forrás: Investor.hu