Két hét maradt beadni az szja-bevallást

Vágólapra másolva!
Ha papíron töltjük ki, figyeljünk az aláírásra és a gyerekek adataira.
Vágólapra másolva!

Már csak szűk két hetük maradt az adózóknak arra, hogy a május 20-i határidőig elkészítsék személyi jövedelemadó (szja)-bevallásukat; ezt várhatóan sokan idén is az utolsó pillanatokra hagyják, őket a NAV egyes ügyfélszolgálatai hosszított nyitva tartással várják majd.

Május 4-ig – a 356 ezer egyszerűsített, az adóhatóság által elkészített bevallással együtt – összesen 1,760 millió szja-bevallás érkezett a NAV-hoz. A söralátétnek is nevezett adónyilatkozatot az eddig feldolgozott adatok szerint 19 ezren választották, 674 ezren csökkentett, 711 ezren pedig teljes adattartalmú bevallást nyújtottak be.

Az eddig feldolgozott adatok szerint a legtöbb bevallást (680 ezer) kitöltő programmal elkészítve, kinyomtatva küldték be az adóhatósághoz, 503 ezret elektronikus úton küldtek be, 580 ezret pedig papíron töltöttek ki, és juttatták el a hatósághoz.

A NAV az szja-bevallásokhoz kötődően 17,4 milliárd forintot utalt ki, ebből 14,5 milliárd forintot az adózóknak, 2,1 milliárd forintot önkéntes kölcsönös biztosító pénztáraknak, míg 0,8 milliárd forintot nyugdíj-előtakarékossági számlákra.

Az szja-bevallásokban minden évben találnak hibákat a revizorok. A papír alapú kitöltésnél az eddigi tapasztalatok alapján mindig célszerű például ellenőrizni, hogy az adózó aláírta-e a bevallást, családi kedvezmény esetén pedig ügyelni kell arra, hogy pontosan adják meg a gyerekek, eltartottak adatait. A legcélszerűbb a kitöltőprogramot használni, mert így a hibák zöme kiszűrhető.

A NAV tavaly összesen közel 4,657 millió magánszemély szja-bevallását dolgozta fel. Ebből a hagyományos önbevallások száma 3,624 millió volt, az egyszerűsített bevallást több mint 294 ezren, a munkáltatói elszámolást több mint 708 ezren választották. Az adónyilatkozatot benyújtó magánszemélyek száma közel 30 ezer volt.