Mol: merre dől a mérleg nyelve?

Vágólapra másolva!
Több eredménysoron is kellemes meglepetést okozott a Mol a mai gyorsjelentésével. A társaság az elemzői prognózisoknak megfelelő EBITDA-t ért el az első negyedévben, de például a kutatás és kitermelés üzletág üzemi szinten jobb lett, mint amire a piac számított, ráadásul a nettó profit soron is nagy pozitív meglepetést okozott az olajcég. Összességében úgy látjuk, hogy a Mol számai megfelelnek a piac várakozásainak, sőt talán inkább a kellemes meglepetés irányába dől egy picit a képzeletbeli mérleg nyelve. 
Vágólapra másolva!

104,5 milliárd forintos egyszeri tételek nélkül és újrabeszerzési árakkal kalkulált EBITDA-t ért el az első negyedévben a Mol, ami ugyan jókora csökkenést jelent éves szinten, de nagyjából megfelel az elemzői várakozásoknak.

Üzemi szinten több mint 10 százalékkal tudta a Mol az elemzői konszenzust túlszárnyalni, főleg a kutatás és kitermelés üzletág várakozásokhoz képest erősebb teljesítménye miatt. Ezt a jelenséget mezőeladások miatt csökkenő értékcsökkenés magyarázhatja, vagyis ezért van az, hogy az EBITDA szintű szám megfelel a konszenzusnak, az üzemi szintű viszont annál nagyobb mértékben van felette.

A finomítás és kiskereskedelem veszteséges volt üzemi szinten a gyenge iparági környezet miatt, de nominálisan nagyjából a konszenzusnak megfelelő volt (valamivel azalatti) a mínusz. Negatív meglepetést a gáz midstream üzletág okozta, főleg a horvát szabályozói környezet negatív változása miatt, amivel jelentős veszteségeket hárítanak az INA-ra.

A nettó profit 20,8 milliárd forintot tett ki az első negyedévben, 40 százalékkal többet, mint amire az elemzők számítottak. Igaz, a Mol a Baitex mező értékesítése után 12,7 milliárd forintos egyszeri nyereséget is elszámolt, ez nagyrészt magyarázhatja az eltérést. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a profitsor felülteljesítését az magyarázza, hogy az elemzők alacsonyabb Baitex eladási árral számoltak.

Növekedett a kitermelés

44,4 milliárd forintos üzemi eredményt ért el a Mol kutatás és kitermelés üzletága, ami 40 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi érték, ugyanakkor 6 százalékkal erősebb, mint amire az elemzők számítottak.

Az üzletág teljesítményének éves visszaesése mögött a csökkenő kitermelés, a 6,6 százalékot eső realizált szénhidrogénárak állnak. A ZMB mező eladásával korrigált termelés csak 4 százalékot mutat, szemben a közel 10 százalékos csökkenéssel.

99,2 ezer hordóra emelkedett az előző negyedévi 96,9 ezer hordóról, főleg az INA negyedéves alapon növekvő, valamint a kurdisztáni régió egyre nagyobb hozzájárulásának.

A divízió teljesítményére pozitívan hatott a Baitex mező 49 százalékos részesedésének eladása, amelyen 12,7 milliárd forintos egyszeri nyereséget ért el a Mol. A Mol 175 millió dollárért (38,8 milliárd forint) adta el az egységet.

130 milliárd forintot tett ki az upstream szegmens beruházásainak nagysága, aminek a legnagyobb része (96,1 milliárd forint) az északi-tengeri akvizícióhoz kapcsolódik. Ugyanakkor ez a 96,1 milliárd forintos érték (412 millió dollár) nagyjából 8-9 százalékkal magasabb, mint a decemberben bejelentett 375 millió dolláros ár. Igaz, a Mol már akkor is jelezte, hogy végleges árat februárban határozzák meg.

Megint veszteséges volt a finomítói üzletág

5 milliárd forintos egyszeri tételekkel és újrabeszerzési árakkal kalkulált üzemi eredményt ért el a negyedévben a finomítói üzletág, ami ugyan magasabb veszteség, mint amire az elemzők számítottak, de nominálisan nem túl nagy az eltérés.

A finomítói környezet továbbra sem kedvező, éves alapon 26 százalékot esett a benzin árrés, a gázolaj árrés pedig 26 százalékot csökkent. A Brent-Ural olajárak mozgása is negatívan hatott a divízió teljesítményére, az értékesítés pedig a mantovai finomító átalakítása miatt esett 7 százalékot.

Az INA finomítói üzletága továbbra is súlyos teher a Mol számára, hiszen INA nélkül a Mol 13,3 milliárd forintos üzemi eredményre lett volna képes. Az INA EBIT soron 18,3 milliárd forintos veszteséget okozott a cégnek.

A Mol eredményére pozitívan hatott a fő piacaikon az éves alapon 4 százalékkal növekvő kereslet. Főleg a magyarországi üzemanyag fogyasztás tudott emelkedni, ráadásul a Mol optimista a további növekedést illetően.

Szerdán jelentette be a Mol, hogy 208 töltőállomást vásárol az eni-csoporttól, amivel a régiós piacokon tovább erősödhet a cég pozíciója.

Jókora veszteséget ért el a gázüzletág

9,1 milliárd forintos üzemi veszteséget hozott össze a Mol gázüzletága, főként a kedvezőtlen szabályozási környezet és a rossz külső tényezők (enyhe tél) miatt.

Az INA gázkereskedő cége 21 milliárd forintos üzemi veszteséget ért el a gázkészlet kényszerértékesítése miatt. A magyarországi közüzemi szolgáltatásdíjak csökkenése is negatívan hatott az eredményre.

Több soron is pozitív meglepetést tudott okozni a Mol, emiatt pozitív árfolyam reakcióra számítunk a piacon.