A fehér háttér előtti fotózást szabadalmaztatta az Amazon

Az Amazon szerint a beállítás innovatív jellege abban áll, hogy így retusálás nélkül lehet a fotón részletek nélküli, fehér hátteret produkálni. A fotósok szerint ez a beállítás már évtizedek óta széles körben elterjedt.
Vágólapra másolva!
Fehér háttér előtt megjelenő személy- és tárgyfotók: ez az a beállítás, amit az Amazon szabadalmaztatni próbált, és az Amerikai Szabványügyi Hivatal (USPTO) jóvoltából sikerült is neki.
Vágólapra másolva!

A szabadalmat egyébként 2011-ben nyújtották be - eddigre már fotósok ezrei használták évtizedek óta ezt a beállítást -, és természetesen hosszas technikai specifikációkkal részletezik, hogy mitől annyira innovatív a koncepció.

A technikai illusztrációként mellékelt mórickarajz alapján aki már látott fotóstúdiót belülről, tanúsíthatja, hogy a beállítás kísértetiesen emlékeztet egy - nos, fotóstúdióra.

.A szabadalmi beadványhoz mellékelt technikai illusztráció Forrás: USPTO

Az Amazon szerint a beállítás innovatív jellege abban áll, hogy így retusálás nélkül lehet a fotón részletek nélküli, fehér hátteret produkálni. A fotósok szerint ez a beállítás már évtizedek óta széles körben elterjedt

Arról persze megoszlanak a vélemények, hogy ez a szabadalmi jog mennyire lesz érvényesíthető, miközben az amerikai fotós-szakma egy emberként háborodott fel a USPTO döntésén.