Elakadtak a német részvények, esés vár a DAX-ra?

Vágólapra másolva!
Bár az utóbbi napokban remekül teljesített a DAX, az index árfolyama ismét beleütközött fontos ellenállásokba. Az elmúlt hetekben innen rendszerint fordulni tudott a DAX index.
Vágólapra másolva!

DAX: Ismét kifogott rajta a fontos szint

Hiába szárnyalt az elmúlt két kereskedési napon a DAX árfolyama, ismét elérkezett az index a csökkenő sáv tetejéhez, amit egyelőre hatodszorra sem tud áttörni.

Az elmúlt napokban ráadásul a 9 600 pontos szint is némi lélektani akadályt jelentett az árfolyamnak, így szinte kettős ellenállás húzódik a 30 legnagyobb német vállalatot tömörítő index előtt.

Rövidtávon így akár ismét lefelé veheti az irányt a DAX, és közel 150 pontot eshet, ahol az első komoly támasz, az 50 napos mozgóátlag található.

Az indikátorok ugyanakkor egyelőre nem jelölnek ki markánsabb irányt, ami a shortosok szempontjából már nem értékelhető pozitívan.

Amennyiben az árfolyam végül áttöri a csökkenő trendvonalat, akkor 9 650 pontig lehet érdemes ragaszkodni a short pozícióhoz. Ezzel ugyanis a DAX már 1 hónapos csúcsára kerülne.

A DAX napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Markáns ellenállás húzódik a heti grafikon alapján is a DAX előtt, nem sokkal a 9 750 pontos szint alatt.

Divergencia látható az árfolyam és az indikátorok között. Miközben az árfolyam az utóbbi hónapokban alapvetően oldalazás, némi emelkedést mutatott, addig az RSI és MACD indikátorok folyamatosan csökkenő pályán álltak.

Ezzel együtt a jelenlegi kép alapján egy emelkedő háromszög (vagy egy sávnak is lehet tekinteni a konszolidációt) is belelátható a heti grafikon alapján a DAX mozgásába, amiből általában felfelé szoktak kitörni az árfolyamok.

A heti grafikonon még nem egyértelműek a fordulós jelek, emiatt nem árt óvatosnak lenni.

A DAX heti grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu