Kilőttek a kínai részvények

Vágólapra másolva!
Kiválóan teljesítenek a hét első kereskedési napján a kínai részvények, a főbb benchmarkok 2 százalék feletti pluszokat mutatnak.
Vágólapra másolva!
  • Ebben elsősorban a kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang szavainak lehet szerepe, aki szerint az első negyedévben 3,95 ezer milliárd dollárra hízó devizatartalékok hosszútávon fűthetik az inflációt az országban.
  • Emellett Kínában a különböző külföldi tőkebefektetésekre vonatkozó szabályon is lazíthatnak majd, miután a kínai elnök szerint meg kell teremteni a kínai növekedésre vonatkozó feltételeket, az új paradigma (new normal) szellemében. Ez, a korábbi 8 százalék feletti éves növekedési ütemnél alacsonyabb mértéket jelenthet majd százalékosan, de a kínai vezetés szerint a jelenlegi ütem és struktúra nem igazán tartható.
  • A többi ázsiai piacon ugyanakkor nem jut a pluszokból, a főbb indexek minimális visszaeséseket mutatnak.
  • A gyenge hangulatban annak is szerepe lehet, hogy a vasárnap Ukrajnában a donyecki és luhanszki megyékben "függetlenségi népszavazást" tartottak, ahol 90 százalék szavazott az Ukrajnától való elszakadásra. Az EU figyelmeztetett, hogy nem fogja elismerni ezeket az eredményeket, így újabb szankciók, és bizonytalanság jöhet a piacokon.
  • Az európai piacokon alapvetően vegyes nyitás várható a határidős indexek alapján, amiből az látszik, hogy a hétvégi ukrán eseményeket a befektetők már vélhetően beárazták a piacok.
  • A várható vegyes hangulatban az amerikai piacok is megtorpanhatnak, főleg a Nasdaq, illetve a Russell 2000 szempontjából lehet érdekes a helyzet, látva az elmúlt napokban-hetekben látott gyenge teljesítményt. A befektetők továbbra is az értékeltség miatt helyezik jelentős nyomás alá a technológiai vállalatokat, internetes részvényeket, illetve biotech cégeket.
  • Ezzel együtt a héten fontosabb makroadatok is érkeznek majd, Európából első negyedéves GDP-adatok látnak napvilágot, továbbá inflációs adatokat is publikálnak majd a térségből, ahogyan az USA-ból is. Jegybanki ülések ugyanakkor nem lesznek majd a héten.
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu