Fénysebességgel lőtt ki az Airbus

Vágólapra másolva!
Nagyon megörültek a befektetők az Airbus vártnál jobb eredményének, aminek következtében a repülőgyártó árfolyama ki is lőtt a párizsi tőzsdén.
Vágólapra másolva!

Berobbant az Airbus árfolyama

Az Airbus első negyedéves nettó profitja hatalmas mértékben ugrott meg (1Q14: 439 millió euró, 1Q13: 227 millió euró), főként azért mert az A380-as szuper jumbójához kapcsolódó költségeket sikerült csökkenteni.

De az elemzők által sokkal jobban figyelt egy szeri tételektől tisztított üzemi profit is jelentősen felülmúlta a várakozásokat (várt: 658,7 millió euró), habár az egy évvel korábbihoz képest 700 millió euróra csökkent az eredmény. A 2014-re vonatkozó bevétel előrejelzésüket megerősítették, ami lényegében a tavalyi szintet célozza meg csakúgy, mint a leszállítások esetében.

Erre az Airbus árfolyama a jó nemzetközi hangulatban több mint 6,3 százalékkal ugrott meg, amivel az egyik legjobban teljesítő részvény az európai nagypapírok közül.

Az Airbus árfolyama (Párizs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A cég az új A350-es gépéből idén tervezi leszállítani az első darabot a Qatar Airways-nek. Habár a társaság szerint azért még vannak kérdőjelek a leszállításokkal kapcsolatban, hiszen még tesztrepülésen vannak a gépek, és a hatóságok jóváhagyása is szükséges az elindításukhoz. Az Airbus beszámolója szerint pedig az A380-as óriásgépük programja is szépen halad és 2015-re már elérhetik a nullszaldós eredményt.

Csökkenő megrendelések

Az első három hónapban viszont igen nagyot esett a megrendelések értéke, csoport szinten 21 milliárd eurót tettek ki, az egy évvel korábbi 49,5 milliárd után, főleg a jóval kevesebb kereskedelmi repülőgép megrendelések miatt.

Forrás: Investor.hu

Ugyanakkor a repülőgép üzletág bevétele mégis két százalékkal emelkedni tudott főként a nagyobb értékű gépek leszállításai következtében.

A helikopter megrendelések értéke viszont közel ötven százalékkal emelkedett, habár ennek az üzletágnak a részesedése alacsony az árbevételben. A bevételek 13 százalékkal bővültek.

Nem ment jól a védelmi üzletágnak, a megrendelések több mint négy százalékkal csökkentek, viszont a biznisz árbevétele kisebb mértékben emelkedni tudott.

Forrás: Investor.hu

A cég szabad készpénzárama is javult -2 milliárd euróra a 2013 első negyedéves 3,2 milliárdos mínuszról, míg a nettó készpénz állomány 6,5 milliárdon állt március végén. Tom Enders vezérigazgató elmondta, hogy a fókuszt továbbra is a futó programok minél jobb végrehajtására helyezik, de az elindított fejlesztési és átalakítási terveket is minél jobban szeretnék kivitelezni.