Az állam 2,8 milliárd forint után fut a pénztárgépbotrány miatt

Vágólapra másolva!
Összesen több mint 68 ezer pénztárgép után, több mint 2,8 milliárd forint összegben nyújtottak be nyilatkozatot az előleg, illetve vételár állam általi átvállalására a visszavont engedélyű pénztárgépek, illetve az előlegekkel eltűnt vállalkozás miatt pórul járt kereskedők.
Vágólapra másolva!

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) január 23-án jelentette be, hogy visszavonta az Alt Cash Kft. és a Japán Cash Company Kft. egy-egy, korábban már jóváhagyott online pénztárgépének engedélyét. Az indoklás szerint mindkét típus adóelkerülésre adott volna lehetőséget az adóügyi ellenőrző egység funkcionális és biztonsági hiányosságai miatt. A két érintett forgalmazótól gépet rendelők állami támogatás formájában megkaphatták az igazoltan megfizetett előleget, ha új gépet rendeltek a NAV honlapján, és követelésüket az államra engedményezték.

Emellett a Patkós-Cassa Kft. viszonteladóként kínált online pénztárgépeket, több száz megrendelőtől vett át előleget, utána azonban elérhetetlenné vált. Az ügyben csalás gyanújával rendőrségi nyomozás folyik, de a kormány ez esetben is átvállalta a befizetett előlegeket, amennyiben az érintettek követelésüket az államra engedményezték. A kormány korábban jelezte, hogy jogi úton fellép mindhárom pénztárgép-forgalmazó cég ellen, tehát megpróbálja behajtani a 2,8 milliárdos követelést.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI megkeresésére közölte: eddig több mint 90 ezer online pénztárgépet helyeztek üzembe. Pontos választ június 30-a után tudnak adni arra a kérdésre, hogy a gépeket megvásárlók közül hány kereskedő vehette igénybe az 50 ezer forintos állami támogatást, illetve, hogy hányan estek el attól,, mert kicsúsztak a határidőből.

A vevő ugyan rögtön a pénztárgép megvételekor 50 ezer forinttal kevesebbet fizet a pénztárgépért, de az eladó 2014. június 30-áig kérheti a támogatás kiutalását. Ezért ezt követően lehet csak pontos információt szolgáltatni arról, hogy ténylegesen hány pénztárgép után tudták az adózók az állami támogatást igénybe venni - közölte az adóhatóság.