Vágólapra másolva!
Lendületbe jött késő délután a BUX, elsősorban a Richter és a Magyar Telekom erősödésének köszönhetően, de az OTP és a Mol is pluszban tudott zárni. Európában és Amerikában nincs nagy mozgás, a befektetők a holnapi fontos makroadatokra várhatnak, így a részvényindexek mindenkori, vagy többéves csúcs közelében pihennek. 
Vágólapra másolva!
  • Az európai tőzsdéken délután sem kavarták fel az állóvizet a befektetők, a hatéves csúcsnál lévő Stoxx Europe 600-zal és a rekordszint közelében lévő DAX-szal együtt a tegnapi záróértékek közelében mozognak a főbb részvényindexek zárás előtt. A tőzsdemutatók főbb indikáció hiányában nem tudtak új csúcsra menni, és a befektetők inkább kivárhattak a holnapi fontos makroadatok (GDP, infláció) előtt.
  • Amerikában szintén lecsorgás látható, a Dow Jones 0,3 százalékot, az S&P 500 0,2 százalékot esett történelmi csúcsáról, míg a Nasdaq szintén 0,3 százalékot veszített értékéből.
  • Egyre valószínűbb, hogy a júniusi kamatdöntő ülésen további monetáris lazításról dönt az EKB. Bennfentes források szerint az irányadó rátán, és a jegybanki betétek utáni alapkamaton is csökkenteni fognak a döntéshozók, vélhetően 10-20 bázisponttal. A hírekre az euró nem tudott eltávolodni öthetes mélypontja közeléből, és 1,371 körül mozog a dollárral szemben.
  • Itthon viszont megjött a befektetők vételi kedve délután, és az összes blue-chip emelkedni tudott. Így a BUX 0,8 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Ezzel a magyar tőzsde teljesített a legjobban a régióban.
  • A legjobb formában a Richter volt a blue-chipek közül, a gyógyszerpapír 1,7 százalékot erősödött, és áttörte a 4000 forintos szintet. Az OTP 0,7 százalékot, a Magyar Telekom 1,2 százalékot drágult. A Mol viszont nem tudott csatlakozni társaihoz, amiben a kurdisztáni partnerének mélyrepülése is szerepet játszott, és csak minimális, 0,1 százalékos pluszra futotta erejéből.
  • A forint gyengülésnek indult kora délután, melynek egyik oka az lehetett, hogy minden idők legnagyobb egynapi állampapír visszavásárlását hajtotta végre ma az Államadósság Kezelő Központ. Az ÁKK az előzetes tervek szerint az augusztusban lejáró 2014/D kötvényből 5 milliárd forintot vásárolt volna vissza, azonban a felkínált 145,8 milliárd forintnyi ajánlatból 142,1 milliárdot fogadott el. Biztosat nem tudni, de a sorozat legnagyobb tulajdonosa a Templeton volt, ami alapján könnyen előfordulhat, hogy ő ajánlott fel pakkjából a visszavásárlási aukción.
  • Emiatt 304 fölé szaladt fel kora délután az euróval szembeni jegyzés, ami után kis korrekció következett be, és 303,8-ig ereszkedett vissza az árfolyam.
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu