Vedd a pletykát, add el a hírt!

Vágólapra másolva!
Pénteken végre fény derül az indiai választások hivatalos eredményeire, ami érzéseink szerint könnyen derékba törheti a tőzsde idei igen látványos szárnyalását. Na nem feltétlenül azért, mert a legesélyesebb befutónak számító, piacbarát ellenzék elbukja majd a csatát, sokkal inkább azért, mert a pletykára vevő befektetők a hírre jellemzően már eladni szoktak. Ha kíváncsi arra, hogy hazai befektetési szakemberek mit gondolnak indiai, kínai, vagy más feltörekvő piaci befektetési lehetőségekről, jöjjön el az Investor.hu következő rendezvényére. 
Vágólapra másolva!

A befektetési alternatívák közül idén eddig az indiai részvénypiac kimagaslott a mezőnyből. A világ összes részvénypiaca közül sikerült a legelőkelőbbb teljesítmények egyikét felmutatnia a helyi nagyvállalatokat tömörítő indexnek, a 13 százalékos hozam pedig magáért beszélt, pláne hogy mindössze öt hónapra volt csak szükség az eléréséhez.

Forrás: Investor.hu

Ennek a szép rohamnak köszönhetően az elmúlt közel másfél évet tekintve sincs oka panaszra annak, aki indiai részvényeket, vagy befektetési alapokat vásárolt. Az Indiával egy kalap alatt emlegetett más feltörekvő piacok ugyanis nagyon lemaradtak, ráadásul az ország indexe még a befektetői berkekben nagy népszerűségnek örvendő Amerikával is felvette a harcot. Sőt, mostanra úgy tűnik, sikerült is leköröznie.

Forrás: Investor.hu

A nagy kérdés persze, hogy ezek után mi jöhet az indiai részvénypiacon?

Érzésünk szerint ilyen nagy hegymenetet követően már azért indokolt lehet az óvatosság. Legfőképpen azért, mert pénteken végre napvilágot látnak azok a választási eredmények, melyekre spekulálva az elmúlt hetekben már igen nagy árfolyamrobbanás mutatkozott. Ha úgy tetszik, az a klasszikus tőzsdei jelenség játszódhat le, mely "a vedd meg a pletykát, add el a hírt" alapján korábban már oly sokszor jelesre vizsgázott.

Forrás: Investor.hu

Az ellenzék mellett szóló legfontosabb érvként a kiszámíthatóságot, a befektetőbarát poltikát, a szükséges reformok elindítását és infrastrukturális beruházásokat említenek, amik egy tőzsdei befektető számára igen jól csengő szavak. Ezeket azonban már nagyrészt beárazhatták a piacok, az árfolyamok éles emelkedésében jórészt leképeződtek a beígért lépések, legalábbis a nagy alapok igen szembetűnő felülsúlyozottsága ezt az üzenetet küldi.

Vagyis, ha a választáson valóban többséget szerez az ellenzék, úgy egy gyors emelkedést követően (hiszen ezzel végleg minden kockázata elhárulhat egy potenciális vereségnek) már kifulladhat a lendület. A befektetők onnantól kezdve ugyanis azt figyelik majd, hogy az ígéreteket hogyan sikerül készpénzre váltani.

A sztori persze nem néz ki rosszul

Az indiai befektetési sztori persze hosszabb kitekintésben nem feltétlenül néz ki rosszul, ha pusztán a fontosabb gazdasági mutatókat vizsgáljuk. A korábban a piaci szereplők által nem igazán kedvelt magas folyó fizetési mérleg hiányon úgy tűnik sikerült úrrá lenni, tavaly sokat faragtak le belőle, miközben a gazdasági növekedésben is fordulatot hozhat az idei év.

Forrás: Investor.hu

Konkrétabban a részvénypiac árazása sem tűnik annyira túlzónak, hiszen a fejlett piachoz képest még mindig diszkont mutatkozik P/E alapon, miközben korábban vaskos prémiumokat lehetett megfigyelni (valószínű persze a növekedésük lelassulása miatt ez nagyrészt indokolt lehet). Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy az MSCI feltörekvő piaci indexének 10,5-ös P/E-jéhez képest a 14 feletti érték magasnak számít.

Ha indiai és egyéb feltörekvő piaci befektetési lehetőségek érdeklik, az Investor Trader szolgáltatásai között biztosan megtalálja a testhez álló megoldást!

Forrás: Investor.hu