Nyakunkon a foci vb, baj lehet belőle

Vágólapra másolva!
Már csak 25 nap és kezdődik a 2014-es labdarúgó világbajnokság, ami feltehetően jó hír a futball fanatikusok számára, ugyanakkor befektetői berkekben már nem biztos, hogy ennyire örömteli esemény.
Vágólapra másolva!

Elég csak Dario Perkins, a Lombard Research elemzőjének egyik legfrissebb anyagát elolvasni, amely éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy a világbajnokságok évében általában igen rossz dolgok szoktak történni, legalábbis tőzsdei szemszögből nézve.

Egyrészt a befektetők figyelme a világbajnokságok ideje alatt gyakran lankadni kezd, a meccsek ideje alatt pedig jó eséllyel a piaci volumen is visszaesik. Ugyanakkor elég gyakran még itt nincs is vége a viszontagságoknak, mivel a tornákat követően hosszabb rövidebb idő után általában egy-egy kisebb válság követi.

Az 1930-ban megrendezett első labdarúgó világbajnokság például pont beleesett az 1929-33-as nagy gazdasági világválságba. Persze nem is kell ilyen sokat visszamenni az időben, hogy kisebb nagyobb válságokra bukkanjunk a foci vébék közvetlen közelében.

Az elmúlt közel három évtizedben szinte rendre feltűnt egy-egy kisebb pánik a mundiál környékén: tőzsdekrach (1986), USA recesszió (1990), amerikai kötvénypiac összeomlása (1994), ázsiai válság (1998), dotkomlufi (2002), amerikai jelzálogpiaci hitelválság (2006), eurózóna válsága (2010).

Jó-jó, persze ha ránézünk a felsorolásra láthatjuk, hogy nem teljesen tökéletes, hiszen az első vb idején már nagyban tartott a nagy gazdasági világválság, ráadásul a ’80-as évek tőzsdekrachja is 1987 tehető, míg a dotkomlufi kidurranása is jóval korábban megtörtént, mint ahogy a kezdő sípszó elhangzott volna a 2002-es Franciaország-Szenegál nyitómeccsen.

Mindenesetre figyelemfelkeltőként három fontos tényezőt is kiemelt kockázati faktorként az elemző: orosz-ukrán konfliktus, kínai gazdaság lassulása, infláció felpörgetésére irányuló japán gazdaságpolitika (Abenomics).

Az alábbi ábra az S&P500 index implikált volatilitását mutatja, ami kockázatosabb időkben megugrik, míg nyugodtabb tőkepiaci környezetben alacsonyabb értéket vesz fel.

Az S&P500 index volatilitása és a focivébék. Forrás: Lombard Research