Rengeteg fontos adat érkezik majd a hét második felében, a befektetők így fontos információkhoz jutnak a főbb gazdaságok teljesítményével kapcsolatban, ami a piacokat is megmozgathatja. Hogy a gyorsjelentésekről már ne is beszéljünk!

Adateső lesz a héten

Ahogy a címből az kiderült, a befektetők leginkább a csütörtöki adatokat várják már, de fontos makroadatok sora már szerda délután elkezdődik, az Eurozónára vonatkozó fogyasztói bizalommal. Ezt követően este jön a Fed előző ülésének jegyzőkönyve, amiből a befektetők iránymutatást kaphatnak arra vonatkozóan, hogyan vélekedik a Fed az amerikai gazdaságról, a munkaerőpiacról, a növekedésről, valamint az inflációról.

Látva az első negyedéves gyenge GDP-adatot, akár az is elképzelhető, hogy a Fed valamelyest elmozdult "héjából galambba", akár a QE3 program végleges kivezetésének dátuma is csúszhat, az erre vonatkozó utalásokat pedig ezek tőkepiaci hatásai miatt árgus szemekkel figyelik majd a befektetők.

Csütörtökön a beszerzési menedzserindexeké (PMI) a főszerep.

A Beszerzési Menedzserindex
Egy olyan összetett gazdasági indikátor, amelyet vállalatvezetők megkérdezése alapján állítanak össze. A menedzsereket a felmérés során arról kérdezik, hogy az ő társaságuknál bizonyos szempontok szerint javulás érezhető-e az előző hónaphoz képest. Általában a társaság termelése, az új megrendelések, a készletek valamint az árak alakulása van a felmérés fókuszában.
Amennyiben a beszerzési menedzserindex értéke 50 pont felett van, akkor a gazdasági helyzet javult a megelőző hónaphoz képest a vállalatvezetők véleménye szerint. Mivel a gazdaság egészének működését a gazdasági szereplők érzékelik a leggyorsabban, azért a beszerzési menedzserindexekről azt tartják, hogy jó előrejelzői a gazdasági folyamatok várható alakulásának. Ha ugyanis egy vállalat menedzsere pozitívan értékeli az üzleti környezetet, vélhetően növelni fogja beszerzéseit, növelni fogja termelését, és a gazdasági körforgás alapján ez jótékonyan hat az összgazdasági keresletre is. Mivel azonban hónapról hónapra akár igen hektikusan is változhat az index  értéke, ezért hosszú távú következtetést csak tartósabb trendek alapján érdemes levonni.

 A sort pénteken főleg német makroadatok zárják majd, de az amerikai lakáspiacról is jön majd egy érdekes adat péntek délután.

Forrás: Investor.hu

Maradt még gyorsjelentés

A héten ugyan magyar gyorsjelentés már nem érkezik, ugyanakkor a nemzetközi piacon maradt még néhány izgalmas csemege:

  • A Home Depot a lakáspiac szempontjából lehet érdekes, tekintve, hogy több mint 100 milliárd dolláros kapitalizációjával az egyik legnagyobb szereplőnek számít a szektorban.
  • A Salesforce, és a Target a kiskereskedelem szempontjából lehet érdekes, főleg azok után, hogy miközben a Wal-Mart szenvedett az első negyedévben, addig a JC Penney valósággal szárnyalt.
  • Külön figyelmet érdemel majd a HP gyorsjelentése, főleg az elmúlt hónapokban látott jó teljesítménye után. A részvényben rejlő lehetőségekre egyébként már hónapokkal ezelőtt felhívtuk olvasóink, és ügyfeleink figyelmét is.
  • Végül érdemes megemlíteni a Raiffeisen gyorsjelentését, ami csütörtökön reggel érkezik. Főleg az ukrán helyzet miatt lehetnek érdekesek a számok, illetve az ahhoz fűzött kommentár a menedzsment részéről.
Forrás: Investor.hu

Nem fogunk tehát unatkozni a héten, vélhetően a következő napokban nem fordul majd elő a tegnaphoz hasonló jelenség, nevezetesen, hogy az amerikai részvénypiacokon szinte az idei legalacsonyabb forgalmat lehetett látni. Impulzus legalábbis lesz a kereskedéshez...