Katasztrófaszerű szcenárió is elképzelhető a devizahiteles ügyben

Vágólapra másolva!
Komoly kockázatot jelent a hazi bankszektor számára a kamatcsökkentések sorozata, illetve az adóterhelés, amellyel kapcsolatban egyelőre nem várható könnyítés. Ráadásul a jelentős kockázatot hordoz még a devizahiteles ügy is.
Vágólapra másolva!
  • Rövidtávon egészségesebb eszközszerkezetű, hosszútávon pedig a fenntartható növekedést támogató bankrendszert szeretne látni az MNB - mondta el Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója a Portfolio.hu mai hitelezési konferenciáján.
  • Az MNB nem elégedett a bankok eszközeinek és hiteleinek szerkezetével. Szeretné, ha a vállalati hitelezésben trendforduló következne be, amelynek a motorja a kkv-hitelezés lenne.
  • Nagy Márton elmondása szerint az MNB-nek nincsen kétsége afelől, hogy számos bank hagyhatja el hazánkat. Ennek eredményeképpen pedig kevesebb nagybank lehet Magyarországon.
  • A Portfolio.hu tudósítása szerint sokan a bankszektor konszolidációjára számítanak, ami elé azonban komoly akadályt gördít a túl magas adóterhelés, amely így kiolthatja az összeolvadásokból fakadó szinergialehetőségeket is.
  • Többségében egyetért az OTP vezérigazgató-helyettese, Bencsik László az MNB magyar bankszektorról alkotott jövőképével, ugyanakkor véleménye szerint nehéz elképzelni, hogy miként éri el a kitűzött eredményességet (10-12 százalékos tőkearányos megtérülés) a bankszektor.
  • Bencsik a jövő kockázataként említette a kamatszint csökkenését, ami tovább erodálhatja a szektor nettó kamatbevételét. Egy másik probléma pedig a magas adóterhelés, amelynek csökkenésére egyelőre nincs jel.
  • Bencsik szerint "katasztrófaszerű szcenárió" is elképzelhető a devizahiteles ügyben, ha nem csak jogi megoldás jön, de valamilyen kormányzati pénzügyi intézkedés is születik.