Milliárdos büntetést kaphat a BNP Paribas

Vágólapra másolva!
Akár több mint 5 milliárd dollárra is büntethetik Franciaország legnagyobb bankját, a BNP Paribas-t az USA-ban. Az ok pedig az, hogy olyan országokkal került üzleti kapcsolatba, amelyekkel szemben az Egyesült Államok szankciókat alkalmaz.
Vágólapra másolva!

Gigabírság is jöhet

Akár több mint öt milliárd dollárra is büntethetik a francia BNP Paribas-t, amiért a bank állítólagosan megsértette az amerikai jogokat. A részvényt meg is ütötték a sajtóhírekre, jelenleg több mint két százalékos mínuszban van a papír. Ez pedig lényegesen nagyobb összeg a múlt héten megjelent több mint 3 milliárd dolláros számnál, amiről a Reuters számolt be.

Egyébként maga az eljárás nem új dolog, arról már tavaly októberben beszámolt a bank, hogy az amerikai hatóságokkal tárgyalásokat folytat olyan pénzügyi ügyletekkel kapcsolatban, amelyek megsérthették az amerikai jogokat. Felmerült a gyanú ugyanis, hogy a bank olyan országoknak, személyeknek, vagy vállalatoknak bonyolított le tranzakciókat, amelyekkel szemben az USA szankciókat alkalmaz (például Irán és Szudán).

Viszont a mostani több mint öt milliárd dolláros összeg lényegesen nagyobb, mint amit a bank még korábban elkülönített ezekre a jogi költségekre (1,1 milliárd dollár). Sőt egyenesen a legmagasabb büntetés lenne ilyen szankciók megsértéséért. Korábban a Credit Suisse egyezett bele egy 2,6 milliárd dolláros összeg kifizetésébe hasonló okok miatt.

Az eredményekre is hatással lehet

Na persze az összeg még változhat, hiszen egyelőre csak sajtó pletykák röppentek föl. Mindenesetre, ha öt milliárd dollár közelében lenne a végleges összeg, akkor az jelentősen befolyásolhatja a BNP Paribas osztalékát is, valamint tőkemegfelelési rátáját is negatívan érintheti.

A BNP viszonylag stabil osztalékot fizetett még a válság során is, kérdés, hogy ezt mennyire befolyásolná egy ilyen egyszeri kifizetés. A tavalyi eredményre szóló részvényenkénti 1,5 eurós osztalék egyébként összesen 1,8 milliárd eurós összeget jelent.

Forrás: Investor.hu

Ráadásul, ha a büntetésen kívül még mondjuk az USA-ban folytatott tevékenységét is sújtanák a banknak, annak még nagyobb negatív hatása lenne, és akár limitálhatja is azt a növekedést, amit a társaság és az elemzők várnak a nettó profitban.

Forrás: Investor.hu

Az árfolyam egészen a tavaly szeptemberben látott szintekig esett vissza. Kérdés, hogy az 50 eurónál húzódó támasz meg tudja-e fogni a papírt. Pozitívum, hogy a kezdeti három százalék körüli mínuszokból most úgy tűnik vissza tud jönni a részvény (jelenleg -1,3%).

Nem fest jó viszont, hogy az 50 napos mozgóátlag hamarosan felülről metszheti a 200 naposat, valamint az MACD indikátor is eladási jelzést mutat. Igaz viszont, hogy például az RSI már a túladott zóna közelében van.

Forrás: AmiBroker, Investor.hu