Júniustól a bankban is vehetünk lakossági állampapírt

Vágólapra másolva!
Szakít az állam az eddigi, nehezen érthető gyakorlattal, és júniustól már nemcsak az államkincstár alig fellelhető fiókjaiban lehet megvenni az állampapírokat, hanem bankok fiókjaiban is. Kell a szélesebb hálózat, mert még több papírt akar a magyarok kezébe adni az állam.
Vágólapra másolva!

Június 1-jétől a banki hálózatokban is elérhetőek lesznek a lakossági állampapírok, a Bónusz és a Prémium Magyar Államkötvény, jelentette be az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Az ÁKK eddig a Raiffeisen, az OTP és az Erste bankokkal állapodott meg, de a lista nem végleges, mert más pénzintézetekkel és a Postával is tárgyalnak.

A bankok régóta szerették volna értékesíteni a lakossági állampapírokat, mondta Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese. Arra a kérdésre, hogy ez eddig miért nem tették lehetővé, azt válaszolta, hogy kiemelt szerepet szántak a Magyar Államkincstárnak, amely eddig kizárólagosan forgalmazhatta a papírokat. Az államkincstár alig néhány fiókkal rendelkezik országszerte, ezért nehéz feladata volt annak, aki személyesen akart lakossági állampapírt vásárolni (a Posta is csak kétféle takarékjegyet árult).

Az ÁKK megemelte az idén a lakosság számára kibocsátani tervezett állampapír-mennyiséget 420-ról 607 milliárd forintra. Borbély szerint többek közt azért reális, hogy ez teljesül, mert bővül az értékesítési hálózat.