Júniustól a bankban is vehetünk lakossági állampapírt

2014.05.21. 16:58

Szakít az állam az eddigi, nehezen érthető gyakorlattal, és júniustól már nemcsak az államkincstár alig fellelhető fiókjaiban lehet megvenni az állampapírokat, hanem bankok fiókjaiban is. Kell a szélesebb hálózat, mert még több papírt akar a magyarok kezébe adni az állam.

Június 1-jétől a banki hálózatokban is elérhetőek lesznek a lakossági állampapírok, a Bónusz és a Prémium Magyar Államkötvény, jelentette be az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Az ÁKK eddig a Raiffeisen, az OTP és az Erste bankokkal állapodott meg, de a lista nem végleges, mert más pénzintézetekkel és a Postával is tárgyalnak.

A bankok régóta szerették volna értékesíteni a lakossági állampapírokat, mondta Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese. Arra a kérdésre, hogy ez eddig miért nem tették lehetővé, azt válaszolta, hogy kiemelt szerepet szántak a Magyar Államkincstárnak, amely eddig kizárólagosan forgalmazhatta a papírokat. Az államkincstár alig néhány fiókkal rendelkezik országszerte, ezért nehéz feladata volt annak, aki személyesen akart lakossági állampapírt vásárolni (a Posta is csak kétféle takarékjegyet árult).

Az ÁKK megemelte az idén a lakosság számára kibocsátani tervezett állampapír-mennyiséget 420-ról 607 milliárd forintra. Borbély szerint többek közt azért reális, hogy ez teljesül, mert bővül az értékesítési hálózat.