Kivonul az ING Alapkezelő Magyarországról

Vágólapra másolva!
Szinte teljes titokban szünteti be magyarországi tevékenységét az ING Alapkezelő, amely 2010-ben még 1200 milliárd forintos kezelt vagyonával a harmadik legnagyobb vagyonkezelő volt hazánkban - tudta meg a Portfolio.hu. A lap szerint elsősorban a kedvezőtlen iparági és a bizonytalan jogi környezet, többek között a bankadó miatt döntött így a holland cég, amely pár hete a nyugdíjpénztárait is feladta.
Vágólapra másolva!

Az ING által megerősített információk szerint a külföldi tulajdonos döntése értelmében 2014. július 1-jével megszűnik az alapkezelő, feladatait a biztosító és az ING külföldi vagyonkezelői veszik át. A kivonulás nem érinti az ügyfeleket, egyszerűen arról van szó, hogy más formában kívánja a csoport Magyarországon ellátni a vagyonkezelést.

Az ING kivonulásával a hazai vagyonkezelési piac egyik meghatározó szereplője lép ki, és ez a Portfolio.hu információi szerint teljesen független a csoportban egyébként zajló globális szerkezetátalakítástól. Inkább arról van szó, hogy a tulajdonosok mostanra elégelték meg a 2010-es magánpénztári beavatkozással elindított káros piaci folyamatokat.

Az ING Alapkezelő számára ugyanis óriási érvágást jelentett az intézményi vagyonkezelési ág összeesése: a csoport a befektetési alapok kezelésével nem nagyon foglalkozott, viszont a nyugdíjpénztári és biztosítói vagyonkezelés egyik legnagyobb szereplője volt. 2010-ben az alapkezelőnek még 6,9 milliárd forintos árbevétele és 4,6 milliárdos adózás előtti nyeresége volt, 2012-ben már csak 2,5 milliárdos forgalma és 1,4 milliárdos eredménye. A társaságnak ráadásul egy felügyeleti döntés nyomán 2012-ben 200 millió forintos bírságot és 3,4 milliárd forintos kártérítést kellett fizetnie, mivel az akkori Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete úgy ítélette meg, hogy a pénztártagoknak kínált ING-s befektetési alapok költségszintje nagyobb volt az indokoltnál. Az alapkezelőt különadó is sújtja, ami önmagában évi 300 millió forintos tétel.

Piaci pletykák szerint a vagyonkezelési feladatok Hollandia és Románia között oszlanak meg a jövőben. A meglévő kollégák közel fele az ING Biztosító új befektetési osztályára kerül át, míg a többség számára külön "Mobility" programot hoznak létre.

Az ING néhány hete jelentette be, hogy bezárja nyugdíjpénztárait, az önkéntes ág az Aranykorba, a magánpénztár a Horizontba olvadt be. Erről részletesen itt írtunk.