Milliárdokat oszt szét a Zwack

Vágólapra másolva!
Több mint 5 milliárd forintnyi, részvényenként 2500 forintos osztalék fizetését javasolja a Zwack igazgatósága a közgyűlésnek. Ez közel 20 százalékos osztalékhozamnak felel meg, amire valószínűleg korábban nem számított senki. Nagy szárnyalással indíthat az elmúlt évben szinte teljesen elfeledett részvény árfolyama.
Vágólapra másolva!

Az idei évi adózott eredményből és az eredménytartalékból összesen 5,0875 milliárd forintnyi osztalékot fizet részvényeseinek a Zwack. Ez részvényenként 2500 forintnyi osztaléknak felel meg, ami a tegnapi 12850 forintos záróárfolyammal számolva közel 20 százalékos osztalékhozamot jelent. A cég igazgatósága által javasolt osztalékot még a közgyűlésnek jóvá kell hagynia, persze a tulajdonosok bolondok lennének nem elfogadni egy ilyen gáláns javaslatot.

Az elmúlt években a Zwack 800 forint körüli összegeket fizetett ki osztalékként, vagyis a 2500 forint ezekhez képest igen nagy ugrást jelent. Fontos viszont leszögezni, hogy ez a mostani nagy kifizetés nem azt jelenti, hogy a következő években tartósan is képes lesz a Zwack ilyen magas összeget kifizetni, sokkal inkább egy egyszeri, rendkívüli osztalékfizetésről van most szó.

Forrás: Zwack, Investor.hu

Ha azt feltételezzük, hogy a vállalat a tavalyi 1,49 milliárd forintos adózott eredményének, kifizette volna a 107 százalékát (ahogy egy évvel korábban is tette), akkor nagyjából papíronként 800 forintos osztalékot tudott volna most is kifizetni. Ehhez képest tehát 1700 forintra (az árfolyam nagyjából 13 százalékára) tehető az a kifizetés, ami a piacot igazán váratlanul érhette.

Forrás: Zwack, Investor.hu

Mivel a vállalat részvényei az elmúlt hónapokban gyakorlatilag egyhelyben álltak, oldalaztak, nem csoda talán, hogy a nagy osztalék hírére hirtelen összesereglettek a vevők a cég részvényeinek piacán. Az árfolyam ma reggel akkorát ugrott, hogy azonnal pihenővel indult a nap, jelenleg pedig 15 százalékos az elmozdulás mértéke a tegnapi kereskedéshez képest.

Zwack napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Minek is köszönhető ez a nagy meglepetés?

A Zwack piacán hajlamosak a befektetők a vállalat adózott eredményét figyelni (márpedig ezalapján, ahogy láthattuk, nem igazán lehetett nagy kifizetésre számítani), amikor a várható osztalék nagyságával kapcsolatban akarnak következtetést levonni. Ez nem véletlen persze, hiszen az esetek nagy százalékában kiválóan működik ez a stratégia. A cég szabad készpénztermelése azonban erősebb annál, mint amit az adózott szám feltételez (jelen esetben köszönhetően például a működőtőke állomány kezelésének), így fordulhat az elő, hogy idővel igen tetemes készpénzállományok halmozódnak fel a Zwacknál, amit a piaci környezetre tekintettel most nem beruházásokra, hanem osztalékra érdemes fordítani.

Forrás: Zwack, Investor.hu

Március végén papíronként háromezer forintnyi készpénz pihent a vállalat számláin, ami a cég piaci értékének nagyjából negyedét adja. Ez igen tekintélyes mennyiség, ráadásul korábban még egyszer sem fordult elő, hogy 6 milliárd forintot halmozott volna fel a társaság. Ezt látva már sejteni lehetett egyébként, hogy extra kifizetés jöhet a cégnél, ahogy arra 2009 elején is egyszer már sor került, lekereskedni viszont nem igazán lehetett a sejtést, hiszen a tőzsdezárás után publikálta számait a szeszesitalgyártó.

Forrás: Zwack, Investor.hu

Mi lehet a részvénnyel?

A részvény árfolyama ma reggel már hatalmas árfolyam emelkedéssel nyitott, a piac szinte azonnal beárazta a rendkívüli osztalék mértékét. Addig, amíg a tényleges kifizetés meg nem történik (jellemzően a nyári hónapokban), az osztalék ténye várhatóan a mostanihoz hasonló magasságokban tartja majd az árfolyamot.

Sőt, a nagy kifizetés ráirányíthatja a figyelmet a sokak által elfeledett Zwack részvényekre, ami akár további vételi erőt is kölcsönözhet a papír. A cég meglehetősen transzparensen működik, stabilan kifizeti az eredményét osztalékként, ráadásul a felhalmozódó készpénzt is visszajutattja időnként a befektetőinek.

Igaz, hogy az elmúlt években jellemző 6 százalék körüli osztalékhozam nem túl vaskos az 5 százalékos, és sokszor efeletti tízéves állampapírpiaci hozamhoz képest, de ha a rendkívüli kifizetést is figyelembe vesszük, akkor már teljesen más kép tárul elénk. Tételezzük fel például, hogy az elmúlt öt évben (mióta nem volt extra kifizetés) minden egyes évben arányosan kifizette volna a mostani 1700 forintnyi extra tételt a vállalat (340 forintot évente). Ilyen esetben a papírok nagyjából 9 százalékos, vagy afeletti osztalékhozammal kecsegtettek, ami azért magyar viszonylatban sem egy rossz hozam, pláne folyamatosan csökkenő kockázatmentes hozamok mellett.

Ez viszont már a múlt, amikor pedig részvényt vásárolunk, a jövőbeli eredménytermelést és ennél fogva osztalékfizetést vesszük meg. Ezzel kapcsolatban pedig vannak kérdőjelek. A szeszesitalpiac Magyarországon az elmúlt években folyamatosan zsugorodott a hazai szabályozási változásoknak és fogyasztási szokások változása miatt, tavaly még a válságállónak mondott prémium szegmensben is visszaesést mértek.

A Zwack ezek alól nem tudta kivonni magát, a cég bevétele és EBITDA-ja is több éves mélységbe esett vissza. A jó hír talán a jövőre nézve az, hogy a lakossági fogyasztást illetően megindulhat a lassú javulás, ami a szeszesitalok piacán is éreztetheti majd a hatását, miközben a Zwack új termékei is a lehetőségeket teremtik meg a vállalat előtt. A szabályozói oldal viszont továbbra is inkább kockázatokat jelent a cég számára, ezek potenciális hatásait azonban egyelőre igen nehéz megsaccolni. Eközben pedig mintha a részvény is reálisan árazott lenne, persze ha az európai szektortársakhból indulunk ki, melyek hatalmas árfolyam ralit mutattak fel 2009 óta, akkor lehet még tere a Zwack szárnyalásának is.

Forrás: Zwack, Investor.hu