Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok, Svájc és Szingapúr vezeti a világ versenyképességi rangsorát a svájci IMD 2014-es listáján. Magyarország két helyet előrébb lépve a 48. helyen áll, Ukrajna előtt és Románia mögött.
Vágólapra másolva!

A rangsort több alindexből állítják össze minden évben: nézik az üzleti hatékonyságot, a kormányzati hatékonyságot, az infrastrukturális helyzetet és általában a gazdaság teljesítményét.

Magyarország 2013-ban az 50. helyen állt, innen egy év alatt két helyet javított, ami főleg a gazdasági teljesítmény javulásának – a jobb külkereskedelmi pozíciónak és az alacsonyabb megélhetési költségeknek – tudható be.

Kicsit romlott viszont az üzleti hatékonyság (főleg az alacsony beruházási ráta miatt) és a kormányzati hatékonyság (a nyugdíjrendszer kihívásai és az átláthatóság romlása miatt), miközben az infrastrukturális fejlődés tekintetében kissé javítottuk a helyünket.

A kelet-közép-európai országok többsége még mindig megelőzi Magyarországot: Csehország a 33., Lengyelország a 36., Szlovákia a 45., Románia pedig a 47. helyen végzett. Ukrajnát éppen egy hellyel hagyta le Magyarország.

Az IMD készítői közleményükben kiemelték, hogy az USA a gazdaság ellenálló képessége, a javuló munkaerő-piaci adatok és a technológiai fejlesztésekben mutatott dominanciája miatt tudja tartani elsőségét, Svájc, Szingapúr és a 4. helyen lévő Hongkong is a kimagasló exporttevékenységük miatt vannak az élvonalban.

Európa országai a válságból való kilábalásnak köszönhetően az idén sokkal jobb helyezést kaptak, mint tavaly, és immár a periféria gazdaságai közül is többen – Írország, Spanyolország és Portugália – tudtak javítani. A világ nagy fejlődő gazdaságai némileg visszacsúsztak: Kína a 23., India a 44., Brazília az 54. helyen áll.