Sörmámorban úszik a világ

Heineken, sör
Vágólapra másolva!
Az év eleje óta ismét jelentős fellendülést mutatnak a világ meghatározó söripari részvényei, mint a Heineken, az AB InBev, vagy a SABMiller. Ráadásul, ha a most kulcsszinten mozgó papíroknak sikerül áttörniük meghatározó ellenállásaikat, akkor jó eséllyel a történelmi csúcsukat is megcélozhatják. Persze akad olyan is közöttük, aki már a napokban új rekordot döntött.
Vágólapra másolva!

HEINEKEN (Amszterdam): Irány a csúcs?

A Heinekennek áprilisban sikerült szakítania a tavaly március óta tartó csökkenő trendvonallal, ráadásul azóta már egy visszateszten is túl van az árfolyam. Innen pedig akár a 2013-ban felállított 60 euró körüli történelmi csúcsot is elérheti az árfolyam, igaz ehhez előtte még az 56 euró közeli ellenállással is meg kell majd küzdenie a papírnak a hetes grafikon tanulsága szerint.

Heineken heti grafikon (Amszterdam) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Előtte azonban érdemes néhány pillantást vetni a napi grafiknora is, melyen egy fülescsésze alakzat rajzolódott ki. Ez alapján pedig az 52 eurós szint legyűrése okozhat némi problémát, amit visszaigazolni látszik az is, hogy egyelőre csupán egy fals kitörést láthattunk a részvénytől.

Tényleges kitörés esetén viszont a füles csésze alakzat az emelkedés folytatását vetíti előre, akár a fentebb említett csúcsszint is célpontba kerülhet 59 euró közelében. Konzervatív módon viszont érdemes még az emelkedő trendcsatornát is figyelembe venni, amely 55-56 euró környékén szabhat gátat a növekedésnek.

Szintén a hegymenetet támogatja a mai kereskedés során létrejött aranykereszt jelzés. A szignált szolgáltató mozgóátlagok pedig csaknem egybeesnek az emelkedő trendcsatorna aljával, ami így nem csak vételi jelzésként, hanem támaszként is funkcionálhat.

Még abban az esetben is kedvező hozam/kockázatú befektetéssel állunk szemben, ha a fentebb vázoltak alapján az 56 eurós szintet célozzuk be, és veszteségvágó megbízásunkat a 200 napos mozgóátlag, illetve a csatornaalj alá időzítjük.

Heineken napi grafikon (Amszterdam) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

AB INBEV (Brüsszel): Még sosem járt ilyen magasan

Új történelmi csúcsot állított fel 81,6 eurón a mai kereskedés során a brüsszeli piacon jegyzett AB InBev, azok után hogy az árfolyam tegnap először tudott a lélektani szempontból meghatározó 80 eurós szint felett zárni.

A söripari részvény egyébként a napokban törte át a 80 eurós ellenállást, ami többek között egy emelkedő háromszög alakzat felső száraként is funkcionált. A kitörés pozitív jelként értelmezhető, az alakzat alapján pedig akár a 95 eurós szintet is megcélozhatja az árfolyam.

Anheuser-Busch InBev heti grafikon (Brüsszel) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Ehhez azonban előbb a február eleje óta tartó emelkedő csatornából is ki kellene törnie. Erre volt is már próbálkozása az InBevnek, azonban egyelőre még nem sikerült csatornatető felett megragadnia.

Ha mégis összejönne, akkor a 89 eurós szint is a papír célpontjába kerülhet. Ez a csatorna magasságának eltolásából adódik. Ellenkező esetben ismét a csatornaalj szolgáltathatna menedéket az árfolyamnak.

Anheuser-Busch InBev napi grafikon (Brüsszel) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

SABMILLER (London): Sorra gyűri le az akadályokat

Új erőre kapott idén a SABMiller árfolyama, amely nem csak az elmúlt évben látott csökkenő tendenciával szakított, hanem a 200 napos lélektani szinten is átverekedte magát.

A hegymenet folytatását erősítheti a napokban kirajzolódott aranykereszt jelzés. Ehhez azonban előbb a 3300 pennynél (3,3 font) lévő markáns ellenállását kellene legyűrnie a söripari részvénynek.

A mai emelkedéssel viszont nagyon úgy néz ki, hogy sikerül ezt az akadályt is legyűrni. A kedvező gyorsjelentésnek köszönhetően ugyanis egy nagy fehér testű gyertya rajzolódott ki a charton.

Ha kitart a lendület, akkor a 3 665 pennys mindenkori csúcsot is megcélozhatja a SABMiller, igaz előtte a Fibonacci vonalak alapján 3 430 penny közelében is érdemes lehet egy kisebb akadályra felkészülni.

SABMiller napi grafikon (London) Forrás: AmiBroker, Investor.hu