Újabb százmilliók hullanak a Vivendi ölébe

Vivendi napi grafikon (Párizs)
Vágólapra másolva!
Ismét több százmillió eurónyi készpénzzel gazdagodik a Vivendi, miután a francia médiacég megválik a Call of Duty videojátékról is ismert Activison Blizzard részesedésének felétől. A lépés nem számít megeleptésnek, hiszen a társaság a jövőben a médiatevékenységre kíván fókuszálni.
Vágólapra másolva!

A Vivendi 41,5 millió darab, azaz mintegy 5,8 százaléknyi Activision részvényt készül értékesíteni. Ezzel pedig a felére csökken a világ egyik meghatározó videojáték-gyártójában meglévő részesedése. A pontos értékesítési árat egyelőre még nem tudni, azt ugyanis majd csak a mai amerikai piacnyitás (15:30) után hozza nyilvánosságra a Vivendi. Mindenestre a tegnapi Activision záróárral számolva, 864 millió dollárra, azaz mintegy 632 millió eurónyi bevételre tehet szert a Vivendi.

A francia médiacég életében nem ez az első pakk, amit elad az Activisionből, tavaly ugyanis 684 millió darabos állományának több mint 85 százalékától megvált. Csupán 83 millió darab részvényt tartott meg a Vivendi, míg az eddig eladott csomagból mintegy 6,2 milliárd eurós bevételt realizált.

A Vivendi jelenleg egy komoly átstrukturálási folyamat vége felé tart, aminek eredményeképpen szinte teljes egészében megválik telekommunikációs egységeitől, és a jövőben a médiatevékenységre fog fókuszálni. A részletes stratégiával a június 24-i közgyűlés környékén állhat elő a menedzsment.

Az Activision tranzakció mellett mostanáig a Maroc Telecomban meglévő 53 százalékos részesedésétől vált meg a Vivendi, míg a francia mobilegységének, az SFR-nek az értékesítése jelenleg is folyamatban van. A menedzsment április eleji döntésének értelmében az Altice kábeltelevíziós társasággal egyesülhet a leánya.

A Vivendi a befolyó összegekből a részvényeseit is szeretné jutalmazni, az elkövetkezendő két évben ugyanis közel 5 milliárd eurót készül visszajuttatni a tulajdonosok felé osztalék, illetve részvény visszavásárlás formájában.

1,2 százalékos emelkedéssel nyitott a Vivendi árfolyama a hírre a párizsi parketten, ugyanakkor ezt követően mérséklődőtt a plusz, és már csak 0,5 százalékos növekedést mutat a papír.

Vivendi napi grafikon (Párizs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A Vivendi sztoriról bővebben alábbi elemzéseinkben olvashat: