Vágólapra másolva!
Remek formában voltak tegnap az amerikai részvényindexek, miután a Fed jegyzőkönyvében nem volt utalás egy közelgő kamatemelésre. A Dow Jones index öt hete nem ugrott akkorát, mint tegnap, és az S&P, valamint a Nasdaq is menetelt. Ázsiában szintén veszik a részvényeket, és erősödni tudnak az indexek. 
Vágólapra másolva!
  • Fontosabb makroadat hiányában nyugodtabban csordogált a kereskedés napközben az amerikai tőzsdéken, és a befektetők inkább a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvére várhattak. A jegyzőkönyvből aztán kiderült, hogy a jegybankárok számos megközelítését megvizsgálták a monetáris szigorításnak (elsősorban a QE3 befejezésének), de továbbra sem volt egyetértés közöttük a kérdésben. A döntéshozók megegyeztek, hogy továbbra is rugalmasan fogják kezelni a lehetséges monetáris szigorítást.
  • Így továbbra sem esett szó a kamatemelések megkezdésének idejéről, ami a szakértők szerint egyelőre nem is sürgető. Így még vélhetően jó darabig fennmaradhatnak az alacsony kamatok, ami kedvez a részvénypiacoknak, mivel ezzel párhuzamosan az amerikai gazdaság is egyre jobb erőben van.
  • Ennek köszönhetően emelkedésnek indultak tegnap az amerikai részvényindexek, a Dow Jones az utóbbi öt hét legnagyobb napon belüli erősödését mutatta be, és 1 százalékot menetelt. Az S&P 500 és a Nasdaq pedig 0,8 százalékos pluszt szedett össze. A tőzsdemutatók ezzel korrigálni tudták keddi eséseiket.
Forrás: Investor.hu

  • A Netflix is jó formában volt, mivel az online videoszolgáltató bejelentette, hogy agresszív terjeszkedésbe kezd Európában, és hat itteni országban kezdi meg szolgáltatását. A hírre több mint 5 százalékot ralizott a részvény.
  • Az ázsiai tőzsdéken így szintén jó hangulat uralkodik, ami a kedvező kínai makroadatoknak is köszönhető. AZ HSBC kínai feldolgozóiparra vonatkozó beszerzési menedzserindexe 49,7 pontra ugrott májusban, ami öt hónapos csúcsnak felel meg. Az elemzők csupán 48,3 pontos értékre számítottak. Ez még mindig a szektor zsugorodását mutatja, de a javulás útjára léphetett a kínai feldolgozóipar.
  • Az emelkedést a japán Nikkei vezeti Ázsiában, mely 2,1 százalékot ugrott. Rajta kívül az ausztrál S&P/ASX 200 1 százalékot, a hongkongi Hang Seng 0,7 százalékot, a dél-koreai Kospi 0,4 százalékot erősödött. A kínai Shanghai Composite viszont megint lemaradónak számít, és csak 0,1 százalékos szerény erősödésre volt képes.
  • Európában is a vételi kedv dominálhat ma, a határidős indexek alapján 0,1-0,3 százalékos pluszban indulhat majd a kereskedés.
Forrás: Investor.hu