Mi történt? Elszivárgott az olaj?

Vágólapra másolva!
Miközben az amerikai olajforradalom kapcsán érkező kedvező hírek mostanra meglehetősen elkényeztették az embert, az elmúlt napok fejleményei sokaknak kijózanítóan hathatnak. A Los Angeles Times-nak nyilatkozó kutatók szerint ugyanis az amerikai energiaügyekért felelős EIA a jövő héten olyan tanulmánnyal áll majd elő, amiben 96 százalékkal vágják vissza az eddig legnagyobbnak sejtett kaliforniai palaolaj lelőhely potenciális vagyonára vonatkozó becslést. 
Vágólapra másolva!

Amikor először láttam a cikket arról, hogy a kaliforniai Monterey lelőhely prognosztikus földtani olajvagyon becslését 96 százalékkal csökkentheti majd a hivatal, őszintén szólva nem is akartam hinni a szememnek. Gyorsan elkezdtem utánakeresni a neten, végül be kellett látnom, hogy az exkluzív értesüléseknek bizony lehet alapjuk.

Egyszerűen arról van szó, hogy a geológusok nem találtak kellő bizonyosságot azt illetően, hogy a korábban 13,7 milliárd hordósra becsült monterey-i palaolaj vagyon a jelenlegi technológiai feltételek mellett a felszínre hozható. Most azt mondják, hogy csupán 600 millió hordónyi mennyiség érhető el, ami igen látványos, 96 százalékos visszaesésnek mondható.

Ez egyébként már csak azért is igen problémás, mert ez a bizonyos Monterey volt az a hely, ahol a legnagyobb mennyiségben elérhető palaolajat becsülték. Sokkal többet vártak innen, mint a sajtóban leginkább emlegetett Bakken, vagy Eagle Ford formációkból. Csak hogy legyen képünk a Monterey súlyáról, korábban az összes amerikai palaolaj vagyon nagyjából kétharmadát várták ezekről a területekről.

Forrás: Investor.hu

Ez igen nagy arcul csapásnak tűnik - legalábbis első ránézésre - azok számára, akik a palaolajtól az amerikai energiafüggetlenség kialakulását várták. Egyetlen tollvonással eltűnt ugyanis a palaolajból várt prognosztikus vagyon nagyjából kétharmada, ami azért nem semmi mennyiség. Ha messzebb megyünk, akár azt is mondhatnánk, hogy egy ilyen súlyú hír el is dönthetné az irányt az olaj piacán, mégpedig úgy, hogy az árfolyam végül felfele lép ki a grafikonon már évek óta építgetett hatalmas háromszögből.

A WTI típusú olaj árfolyama ($/hordó) Forrás: TradingView, Investor.hu

Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy az olajpiacon nem kavart nagy port a hír, sőt azoknak az olajcégeknek az árfolyama sem mutatott érdemi reakciót, melyeket a híradások korábban a lelőhely potenciális kitermelői között emlegettek. Ez persze nem lehet véletlen, egyáltalán nem arról van szó, hogy a nagybefektetők ne vettek volna észre egy olyan hírt, amit innen Budapestről pár kattintással pont nekünk sikerült kiszúrnunk.

Átfutva a Monterey lelőhellyel kapcsolatos híreket, már őszintén szólva én sem csodálkoztam annyira azon, hogy a piaci reakció elmaradt. Korábban ugyanis a helyben kutatófúrásokat végző Venoco olajcég már többször is sikertelen kísérletekről adott számot, ezek alapján tehát sejteni lehetett talán, hogy az a bizonyos 13,7 milliárdos vagyonbecslés idővel lefele fog módosulni. Meg aztán azt sem szabad elfelejteni, hogy a technológia fejlődésével idővel ezek a mennyiségek is a potenciálisan kitermelhető kategóriába léphetnek, ahogy egykor még a palaolaj kitermelése is csak álom volt.

Mostanra viszont valóság, ami az elmúlt években az amerikai olajtermelést valósággal felrobbantotta, ennek köszönhetően rég látott csúcsokra futhat idén is a felszínre hozott mennyiség. A piaci szereplők tehát jelenleg elsősorban erre figyelnek, mindenesetre a palaolajjal és egyéb, újtechnológiás kitermelésekkel kapcsolatos kockázatokra talán rávilágíthat a kaliforniai eset.

Forrás: Investor.hu

A fontosabb amerikai palaolaj és -gáz lelőhelyek Forrás: EIA, Investor.hu