Figyeld a HP-t!

Vágólapra másolva!
Egy kínos baki ellenére új csúcsra ugrott pénteken a HP részvénye. A tegnapi gyorsjelentés ugyan nem kápráztatta el a befektetőket, de a vezérigazgató kommentárjai és az alapjaiban továbbra is sértetlen befektetési sztori alapján nem aggódunk. Év elején megfogalmazott befektetési ötletünk szépen tejel, és a piaci reakciók alapján további potenciál is van benne, hiszen a HP még mindig az egyik legolcsóbb amerikai részvény.
Vágólapra másolva!

Kínos bakival színesítette csütörtöki gyorsjelentését a Hewlett-Packard, az elmúlt negyedév számairól szóló közleményét ugyanis véletlenül piaczárás előtt már publikálta a cég a honlapján. Első ránézésre ráadásul a gyorsjelentés legalábbis nem elkápráztatóan jó volt, hiszen a várakozásokhoz képest mintegy 3 százalékkal alacsonyabb bevételt ért el a HP az április végén zárult negyedévében, és újabb tekintélyes, 11 ezer fős leépítéseket jelentett be.

A hírre több mint 2 százalékos mínuszba lökték pillanatok alatt a részvényt, bár a zárás utáni kereskedésben, a gyorsjelentés részleteinek ismeretében már nem erősödött az eladói hullám. Sőt, a mai piacnyitásra a gyorsjelentés előtti szintek fölé ugrott a részvény, és már 6,7 százalékos emelkedésnél jár, ez pedig újabb sokéves csúcs.

A reakcióból az tükröződik, amit a gyorsjelentést tüzetesebben megvizsgálva mi is látni vélünk: kirobbanóan jónak nem mondható ugyan a HP elmúlt negyedéve, de baj sincs. Halad az a nagy átalakulás a cégnél, bár nem zökkenőmentesen, amire alapozva 2014 elején befektetési ötletet fogalmaztunk meg a HP-ra az Investor Trader ügyfeleinek. Az ötletünk eddig közel 20 százalékos hozamot termelt, és továbbra is kitartunk mellette.

Nem szeretne lecsúszni a HP-hoz hasonló befektetési ötleteinkről? Nyisson számlát az Investor Traderen, és közvetlenül postafiókjába érkeznek majd az aktuális befektetési és kereskedési ötleteink, hírleveleink és elemzéseink.

A gyorsjelentés részletei:

  • A HP árbevétele az első negyedévben 27,31 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbi 27,58 milliárd dollárról. Ezzel kissé alulmúlták az elemzői várakozásokat is (27,41 milliárd dollár).
  • A nettó profit a költségcsökkentési intézkedések miatt 18 százalékkal tudott emelkedni egy év alatt, és 1,27 milliárd dollárt tett ki.
  • A cég egyszeri tételektől tisztított, egy részvényre jutó profitja a vártnak megfelelően 88 centet tett ki. A HP már februárban jelezte, hogy az első negyedéves módosított EPS 85 és 89 cent között alakulhat.
  • A HP tegnap újabb elbocsátásokat jelentett be, és további 11-16 ezer alkalmazottól fognak megválni a korábban közölt 34 ezer fős leépítésen túl.
Forrás: Investor.hu

Továbbra sem kirobbanó formában a HP

Azt kár lenne eltagadni, hogy a HP még fontos kihívásokkal küzd. A három fő pillér közül kettő, a vállalati és nyomtatási üzletág még mindig éves szinten zsugorodó bevételekkel néz szembe, így a cég egészének bevétele is minimális, 1 százalékos mértékben visszaesett az egy évvel korábbi szinthez képest. Nagyjából úgy, ahogy egy negyedévvel ezelőtt is láttuk.

Forrás: Investor.hu

Ezzel együtt maga a visszaesés nem szabad, hogy bárkit meglepjen, hiszen a HP évek óta komoly kihívásokkal küzd. A zsugorodás üteme ugyanakkor lassul, és ami még fontosabb: a 2013-ban súlyos csapásokat elszenvedett PC-üzletág 2010 második fele óta először tudott növekedést felmutatni. A négy negyedéves gördülő bevételeken már egyértelműen tetten érhető a zsugorodás lassulása, és hamarosan akár már növekedésről is beszélhetünk.

Forrás: Investor.hu

Ez egyértelműen egybevág a januárban megfogalmazott véleményünkkel, miszerint a PC-piac legdrámaibb időszakát már maga mögött tudhatja, így a vállalati szférában egyébként is erőteljes pozíciókkal rendelkező HP is fellélegezhet. Még mindig zsugorodó PC-eladások mellett a HP PC-üzlete már növekedést tudott felmutatni bevételek és üzemi eredmény szintjén is.

Forrás: Investor.hu

Az üzletágak között leginkább a vállalati termékek és szolgáltatások gyengélkedése lehet aggasztó, bár ez sem igazán új sztori. A HP hosszú távú sikeréhez viszont elengedhetetlenül fontos, hogy a nagyvállalati IT terén igazán növekedésnek induljon, és ez egyelőre várat magára.

Javul-e a hatékonyság?

Ugyan az elmúlt időszak jelentős elbocsátásai mintha valamilyen hatást már gyakorolnának a profitszintekre, a HP profitabilitása egyelőre klasszisokkal még nem javult. Az üzletágak közül az javarészben visszaszorulóban lévő nyomtatás az, ahol sikerült érdemben javítani az üzemi eredményhányadot, miközben a jövő letéteményesének számító vállalati szegmensben inkább lemorzsolódik a profitabilitás.

A bejelentett további leépítés éppen emiatt nem egyértelműen rossz hír, bár kétségtelenül nagy örömmel sem tölti el a befektetőket, hogy az egyébként is tekintélyes elbocsátásokat még most, évekkel a nagy fordulat meghirdetése után is sok ezerrel kell megfejelni.

A szkeptikus megfigyelők számára ez akár soha véget nem érő sztorivá is fejlődhet, és kétségtelenül nem kedvez az eredményességnek, hogy az elbocsátások az előttünk álló negyedévben is 2-300 millió dolláros extra költséget jelenthetnek a cég számára. Ezt ugyan a legtöbb profitmutatóból a vállalat igyekszik kiszűrni, de ennek ellenére a készpénztermelést ugyanúgy visszaveti, mint bármilyen más működési költség.

Ezzel együtt lassan, de biztosan javulni látszik a HP helyzete, többek között a hitelállományt tekintve. Két-három évvel ezelőtt az egyik legfontosabb kockázat a több súlyos árat követelő, elhibázott akvizíció mellett a részben ezek miatt látványosan megugró hitelállomány volt. A 2011 végi csúcshoz képest ugyanakkor Meg Whitman vezetésével a problémás időszak előtti szintekre szorította le a nettó (azaz készpénzállománnyal csökkentett) hitelállományt a cég.

Forrás: Investor.hu

Továbbra is olcsó, továbbra is halad a sztori

A nem kirobbanó, bár a menedzsment előrejelzésének tükrében teljesen elfogadható negyedév nem változtatta meg a vélekedésünket a cégről. A HP árazása ráadásul a szélesebb részvénypiacokhoz képest továbbra is rendkívül kedvező, még a folyamatos áremelkedés ellenére is nagyjából 40 százalékkal alulértékelt a részvény az S&P500 indexhez képest.

Forrás: Investor.hu

Még látványosabb a kedvező értékeltség, ha a cégektől várt növekedést is belekombináljuk a képbe, az előttünk álló években várható EBITDA-növekedés és az EV/EBITDA ráta tükrében az S&P500 index legolcsóbb komponensei között mozog a HP. Az olcsósághoz persze visszafogott növekedési várakozások társulnak, ami a cég legfrissebb eredményeit látva teljesen jogos, de ezzel együtt is inkább a jövőbeli pozitív csalódásnak ad teret.

Forrás: Investor.hu

A közvetlen(ebb) versenytársakhoz képest ugyan szűkült az elmúlt hónapokban a HP alulértékeltsége, de még mindig lefelé lóg ki a mezőnyből akár PC-gyártókhoz, akár nagyvállalati IT-cégekhez, akár nyomtatógyártókhoz hasonlítjuk. Közeleg az idő, amikor a HP-nak el kell kezdenie pozitív növekedési meglepetéseket szállítania az értékeltség további javulásához, de drágának semmiképpen sem neveznénk a részvényt.

Forrás: Investor.hu

Az elmúlt hónapok árfolyam-emelkedésével párhuzamosan az elemzői megítélése is egyre javul a cégnek. 2013 elején megfogalmazott ötletünk egyik pillére az volt, hogy túlságosan utálják már a HP-t, amiből végül 50 százalékos hozamot termelt a részvény. Idén év elején ez az utálat már nem volt ennyire markáns, de jól látható, hogy azóta is leépült az eladásra buzdító ajánlások aránya, és helyüket egyre inkább a vételek veszik át. Ez hosszabb távon talán óvatosságra is inthet, de túlzott optimizmusról, ahogy az értékeltség kapcsán, itt sem beszélhetünk.

Forrás: Investor.hu

Mindehhez ráadásul továbbra is impozáns technikai kép társul. A hatalmas fordított fej-váll alakzatból kilépve ütemes emelkedésbe kezdett a részvény, és ebben csak minimális megingást sem hozott tegnapi gyorsjelentés.

Az egyetlen óvatosságra intő jel éppen az emelkedés ütemessége, hiszen az RSI indikátor közelít a túlvett zónához (bár még nem lépett be), és az MACD indikátor is ellaposodott az árfolyam emelkedése ellenére. Nem kizárt, hogy az előttünk álló időszakban átmeneti korrekciók tarkítsák az emelkedést, de az alapvető befektetési sztorit továbbra is szilárdnak tartjuk.

A HP heti grafikonja. Forrás: Investor.hu