Vágólapra másolva!
A kormányzat szeretné elérni, hogy az egygyerekesek vállaljanak még egy gyereket, ezért bővített adókedvezménnyel sarkallnák újabb gyerek nevelésére a családokat. A 20 ezer forintos kedvezmény 40-50 ezerre nőhet.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi 20 ezer forint helyett akár 40-50 ezer forintra is emelkedhet a gyerekek után járó családi adókedvezmény egy kétgyerekes családban - írta a Magyar Nemzet. A lépés több mint 350 ezer szülőt érinthet.

A jelenlegi adókedvezmény úgy működik, hogy egy gyerek után 10 ezer, kettő után 20 ezer forinttal kevesebb adót kell befizetni, három és több gyerek esetén pedig gyerekenként 33 ezer forinttal kevesebbet.

A rendszer főleg a magas keresetű, sokgyerekes családoknak kedvezett, a bevezetése után akár százezer forinttal is több maradt a zsebükben. A többgyerekes, de nem elég nagy fizetésűek, illetve az egy-két gyerekeseknek viszont jóval kevesebb plusz jutott. A rendszert egyszer már módosították úgy, hogy ne csak a személyi jövedelemadóból lehessen levonni a kedvezményt, hanem a járulékokból is, amely nem túl magas fizetésűeknek jelentett segítséget.

A mostani változtatás a kétgyerekeseken segítene azzal, hogy a gyerekenként járó 10 ezer forintos adókedvezményt 20-25 ezer forintra emelnék. A Magyar Nemzet cikkéből az derült ki, hogy ez egyelőre kormánypárti elképzelésről van szó, amelyről a lap szakmai körökből értesült. Rogán Antal a Hír Tv P8 című műsorában korábban említette, hogy a kétgyerekeseknek szeretnének bővebb kedvezményt adni, hogy az egygyerekesek "egyről a kettőre" lépjenek.