Litvánia norvég gázt venne

Vágólapra másolva!
A norvég Statoil konszernnel tárgyal a litván állam cseppfolyós földgáz (LNG) importjáról. Ha az ügyletet sikerül tető alá hozni, azzal véget vetnének az orosz Gazprom monopolhelyzetének a litván gázellátásban. 
Vágólapra másolva!

A norvég Statoil konszernnel tárgyal a litván állam cseppfolyós földgáz (LNG) importjáról. Az ügylettel véget vetnének az orosz Gazprom monopolhelyzetének a litván gázellátásban. Algirdas Butkevicius miniszterelnök szerint a Litgas a Statoilt választotta ki leendő partnernek A norvég céggel öt évre szóló szerződést szeretnének aláírni: 2015-től évi 0,54 milliárd köbméter cseppfolyós földgáz érkezne Litvániába a Klaipeda kikötővárosban épülő új terminálon keresztül. A megállapodást a tervek szerint június végéig véglegesítik.

Litvánia 2012-ben 3,3 milliárd köbméter földgázt importált Oroszországból. Az Európai Bizottság 2012-ben vizsgálatot indított, hogy megállapítsa, az orosz állami gázipari óriás valóban visszaél-e piaci helyzetével, ahogy azt a vizsgálat megindítását kérő litván kormány állította.