Eljött a feltörekvők ideje?

Vágólapra másolva!
Melyik az? Jó ideje lemaradó, így mostanra már elég olcsó, miközben még mindig a befektetői félelmek toplistáját uraló régió? Hát persze, hogy a feltörekvő piacok, melyeket egy ideje a növekedési és geopolitikai feszültségek miatt igencsak mostohán kezel a világ. Most úgy tűnik, mintha legalábbis a korábbi utálat kezdene szűnni, és értékalapon már lehetne mit keresni ezekben az országokban, vagy az azokat tömörítő MSCI Emerging Markets indexben.   
Vágólapra másolva!

Kedvező technikai kép bontakozott ki a feltörekvő országok részvénypiacait tömörítő MSCI Emerging Markets Index hetes grafikonján. Egy 2011 óta tartó csökkenő trendvonalat sikerült leküzdeni, amivel a kirajzolódó háromszög alakzatot is maga mögött hagyta az index.

A mozgás akár nagy fordulatra is utalhat az eddig befektetői berkekben leginkább csak került régióval kapcsolatban, a technikai formációból kalkulálható mozgás ugyanis akár több száz pontos (százalékos értelemben véve pedig akár kétszámjegyű) emelkedést is jelenthet az előttünk álló hónapokban.

A korábbi, 2013 októberi lokális csúcs viszont már közel helyezkedik el, ami némi óvatosságot kíván, bár ezt nem tartjuk jelentősebb ellenállásnak. Az index mozgása alapján sokkal inkább tűnik reális feltételezésnek az, hogy ismét elérhető közelségbe kerül a 2011-es indexcsúcs, amit az MACD indikátor nemrég adott vételi jelzése is támogat.

Az MSCI EMI Index alakulása Forrás: TradingView, Investor.hu

A sok rosszat már beárazhatták?

Miközben a technikai kép az MSCI EM index-szel kapcsolatos pozitív befektetői hangulatváltozásra utalhat, a feltörekvő piacok mellett szóló érv azok jelentős alulértékeltsége a világ fejlett részéhez képest. Az MSCI Emerging Markets index P/E-je 30 százalékkal múlja alul az MSCI World-ét, márpedig hasonlóan nagyfokú alulértékeltségre legutóbb a 2008-as válság éveiben volt csak példa.

Forrás: Investor.hu

A jelentős alulértékeltségnek persze van oka, a kínai növekedési problémák, vagy a geopolitikai feszültségek ugyanis nagyrészt indokolttá teszik a feltörekvő részvénypiacok elmúlt időszaki nagy lemaradását. Ezt viszont mostanra már beárazhatta a piac, a Merrill Lynch alapkezelői felmérése szerint a portfólió menedzserek még mindig nettó alulsúlyozottak a régióban.

Forrás: Investor.hu

Az elemzői eredményvárakozások viszont nem romlottak már év elején olyan ütemben, mint ahogy azt tavaly, vagy azelőtt láthattuk. Az eredményvárakozások tehát közel sem olyan optimisták, mint korábban voltak, ami az alulértékeltséggel együtt szintén egy érvnek tűnik a feltörekvő piaci befektetések mellett. Nem szabad persze elmenni amellett sem, hogy a várakozások, ha lassabb ütemben is, de még mindig romlanak, amit érdemes egyfajta kockázatként is kezelni.

Forrás: Investor.hu

Mindezeket látva a pozitív technikai kép akár az első arra utaló jel is lehet, hogy a legrosszabbon már túlvannak a feltörekvő piacok. Ezt a véleményt erősítheti, hogy az MSCI EM index legnagyobb súlyú egyedi részvénykomponenseinek (Samsung, a Taiwan Semiconductor, a Tencent, a China Mobile és a többiek) grafikonja egytől egyig ígéretesen fest.

Forrás: Investor.hu

A feltörekvő piaci befektetésekre nézve a legnagyobb veszélyt a kínai gazdaság keménylandolása, illetve a hitel és ingatlanpiaci lufi kidurranása jelentené, hiszen az indexben az ország súlya a legjelentősebb a maga 18 százalékos értékével. Ez azonban egy extrém forgatókönyv, az ország vezetése egy éles lassulást és annak kiszámíthatatlanul tovagyűrűző hatásait valószínűleg nem kockáztatna meg, márpedig az MSCI EM index mozgása a feltörekvő piaci gazdasági kilátások elmúlt hónapokban látott romlását már eddig is lereagálta.

A kockázatokat persze nem érdemes elbagatellizálni, és ha már itt tartunk, azt is nehezen tudnánk elképzelni, hogy egy általános, akár fejlett piacról induló tőzsdei korrekciót képesek lennének a fejlődők rezzenéstelen arccal túlélni. Lehet, hogy relatíve erősebbek lehetnének, de attól még egy általános kockázatkerülés lefele nyomhatná az árfolyamokat.

Forrás: Investor.hu