Nem érdeklik a szankciók a BP-t

Vágólapra másolva!
300 millió dolláros szerződést írt alá a BP és az orosz Rosneft a hétvégén annak ellenére, hogy számos szankció van érvényben az orosz vállalatok ellen - írja a Financial Times. 
Vágólapra másolva!
  • Palaolaj kitermeléséhez köthető ügyletet írt alá a brit BP orosz partnerével, a Rosneft olajipari vállalattal. Az ügylet azért érdekes, mert a nyugati hatalmak (elsősorban az USA) számos szankciót léptettek életbe Oroszország és az ottani vállalatokkal szemben, így elvileg tabunak számít jelenleg az orosz cégekkel történő üzletkötés a nyugati társaságok számára.
  • Külön pikantériát ad a dolognak, hogy az orosz állami tulajdonban lévő Rosneft vezérigazgatója ellen is számos szankció van érvényben. Igor Sechin, a Rosneft vezérigazgatója örömét fejezte ki az ügylettel kapcsolatban, és nevetve közölte, hogy a szankciók nem is tűnnek olyan fenyegetőnek mostmár.
  • A BP ezzel jelezte elköteleződését orosz partnere felé, melyben közel 20 százalékos részesedéssel rendelkezik. A 300 millió dolláros szerződés után Bod Dudley BP vezér közölte, a cég felelőssége kiállni a partnerei mellett a nehéz időkben is.
  • Az ügyletet a Szentpétervári gazdasági fórumon írták alá a felek, melyen egyébként az USA felszólítása ellenére számos nyugati olajtársaság részt vett a BP-n kívül. Így a Shell, az Eni és a Total vezérigazgatója is tiszteletét tette.