Vonzó befektetést keresel? Maradj Európában!

Vágólapra másolva!
Izgalmas befektetési célpontnak tűnnek a spanyol, olasz, francia vállalatok részvényei, melyektől a válság miatt elfordultak a befektetők az utóbbi években. Ezek a nyugati országok egyre jobb állapotban vannak a válságkezelésnek köszönhetően, és a beinduló növekedés kedvezhet az ottani részvényeknek is. Jó hír, hogy most egy kattintással bárki profitálhat ezekből a folyamatokból. A K&H Alapkezelő legújabb K&H fellendülő Európa tőkevédett származtatott alapja az eurózónában zajló fellendülésre épít. Bővebb információt az alapról és a jegyzésről az alábbi linken találhat.
Vágólapra másolva!

Vége a válságnak?

Az elmúlt évek az eurózóna periféria-országainak válságától voltak hangosak, azonban mostanra teljesen elhalkulhattak az ezeknek az államoknak az összeomlását váró hangok. Spanyolország, Olaszország (távolabb tekintve Görögország és Portugália is) a válságkezelésnek köszönhetően túl van a krízis nehezén, és megindult a fellendülés útján.

Ezek az országok elképesztő méretű megszorításokat hajtottak végre az elmúlt években, amivel sikerült leszorítani a költségvetési hiányt, és a folyó fizetési mérleg is egyensúlyba került. A válság előtt több mint tíz százalékos folyó fizetési mérleg- és költségvetési hiánnyal küzdő Spanyolország mára többletes folyó fizetési mérleget tud felmutatni. Olaszországban szintén többletes a folyó fizetési mérleg, míg a költségvetési hiány 3 százalék körül stabilizálódott.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

További pozitívum, hogy az olasz és spanyol kötvényhozamok rekord mélységekbe süllyedtek, melyeknek köszönhetően ezek az államok rekord alacsony hozamszinteken képesek új forrásokat bevonni, és finanszírozni az államadósságukat. A kötvényhozamok elmúlt években mutatott zuhanásában szerepet játszott Mario Draghi 2011-es nyilatkozata is, melyben az EKB elnöke megígérte, hogy mindent meg fognak tenni az euró védelme érdekében. Ez erősítette a bizalmat az eurózónában, és a tagállamok államkötvényei iránt.

Forrás: Investor.hu

Így a mediterrán régió kormányai lassan elkezdhetnek „ereszteni a gyeplőn”, és a javuló gazdasági környezetben a növekedési kilátások is egyre jobban alakulnak ezekben az országokban. Ahogy az eurózóna kilépett a recesszióból, úgy az olasz, a francia és a spanyol gazdasági növekedés is kezd visszatérni, ami a következő években egyre gyorsabb lehet az elemzők szerint.

Az eurózóna (mely történetének leghosszabb recesszióját hagyja maga mögött) idén már 1,1 százalékos, jövőre pedig másfél százalékos reál GDP-növekedést érhet el. A spanyol-olasz-francia hármas pedig idén 0,5-1 százalékos, jövőre 1,1-1,5 százalékos gazdasági növekedést produkálhat a várakozások alapján az elmúlt évek recessziója után.

Forrás: Investor.hu

Az eurózónát – és ezeket a mediterrán országokat – támogathatja a laza monetáris politika is. Az EKB jegybankárai egyre valószínűbb, hogy további monetáris lazítás mellett döntenek a júniusi ülésen, a régió fellendülésének támogatása érdekében. Az eurózóna elsősorban nagyon alacsony inflációval küzd, ami a deflációs félelmeket erősíti fel, és a stimulussal ezeket a félelmeket enyhítheti a jegybank.

A további ösztönzések esélyét növeli az is, hogy már a jegybankárok szerint is olyan szintre erősödött az euró a dollárral szemben, ami hátrányos az eurózóna számára. Így a lehetséges további lazítással az euró gyengítését is elősegíthetné az EKB.

A magasabb gazdasági növekedés a támogató monetáris politikával együtt jó hatással lehet a periféria-országok részvényeinek teljesítményére. A spanyol, olasz, francia vállalatok egyre kedvezőbb környezetben működhetnek, javulnak a profitkilátásaik, így a részvényeik is drágulásnak indulhatnak. Ezek miatt izgalmas befektetési célpontnak ígérkeznek a spanyol, olasz és a francia részvények.

Kik lehetnek a folyamat nyertesei?

Ha igazán lendületbe jön a régió, és a befektetők újra megtalálják a spanyol, olasz, francia részvényeket, annak többek között a makrokörnyezetre egyik legérzékenyebb iparág, a telekomszektor lehet a nagy nyertese. A telekomcégek eredményei (is) jelentősen javulhatnak a gazdasági növekedés és a fogyasztás bepörgésével, mivel például bővülhet az előfizetőik száma, valamint könnyebben hajthatnak végre további terjeszkedést megalapozó beruházásokat, fejlesztéseket.

A telekomszektort az iparágban végbemenő konszolidáció is hajtja. A szektorban számtalan felvásárlás, összeolvadás megy végbe, amivel a vállalatok a jövőbeni növekedésüket igyekeznek megalapozni.
Ilyen vállalat például a Vivendi és a Telefónica. Az előbbiben rejlő lehetőségekre pedig mi is felhívtuk korábban a figyelmet.

A telekomcégeken kívül egyéb, a fogyasztás alakulásától szintén nagyban függő vállalatok is profitálhatnak a gazdasági fellendülésből. Ilyen cég lehet a világ egyik legnagyobb élelmiszeripari társasága, a Danone, vagy a hatalmas szállodalánc, a szintén francia Accor. Ezen túl a luxuscikkek iránti kereslet is még jobban megélénkülhet, ami a luxustáskáiról, pénztárcáiról ismert Louis Vuitton Hennessy-nek kedvezhet.

Nem olcsó!

Fontos megemlíteni, hogy a spanyol, francia és olasz részvények jelenleg nem számítanak túl olcsónak. A három ország részvényindexeinek előretekintő P/E rátája a hosszú távú átlag fölött mozog, ami az elmúlt hónapok árfolyamralijának tudható be. Ez azt jelenti, hogy az indexekben szereplő részvények egységnyi profitjáért jóval magasabb összegeket kell fizetni, mint korábban.

Forrás: Investor.hu

Mi a P/E ráta?
Egy részvényre vonatkozóan a P/E ráta azt fejezi ki, hogy a befektetők a vállalat egy részvényre jutó nyereségének hányszorosát hajlandók a részvényért megfizetni. A mutató képzése: a részvény aktuális piaci árfolyama/az egy részvényre jutó adózás utáni eredmény. A mutatót általában úgy publikálják, hogy az adózás utáni eredmény az elmúlt időszakra vonatkozik, de elemzési célból érdekesebb, ha a mutatót az egy részvényre jutó várható nyereség segítségével számítjuk ki (EPS). A mutatóban kifejezésre jut, hogy a befektetők milyen kockázatosnak tartják a társaság tevékenységét, milyen a cég tőkeáttétele illetve milyen növekedési lehetőségekkel rendelkezik.

Forrás: Investor.hu

Az olasz, spanyol és francia részvényekben rejlő lehetőségeket a K&H Alapkezelő legújabb, fellendülő Európa tőkevédett származtatott alapján keresztül bárki meglovagolhatja. Az alap – mely tőkevédett - jó választás lehet azoknak, akik nem szeretnének bajlódni az egyedi részvénykiválasztással. Az alapból az Investor Trader webes kereskedési felületén keresztül lehet jegyezni. Részletesebb tájékoztatót a K&H honlapján találhat.