Visszalép a 120 milliárd dolláros a giga felvásárlási üzlettől a Pfizer, miután tegnap hivatalosan is bejelentette, hogy nem vásárolja meg a brit AstraZeneca gyógyszergyártót. Az AstraZeneca részvénye viszont már csak visszafogottabb csökkenéssel reagált a bejelentésre.

Dugába dőlt a nagy terv

Nem lesz új megaüzlet a gyógyszeriparban, mivel a Viagráról is ismert Pfizer visszalépett a brit AstraZeneca felvásárlásától. Az AstraZeneca részvények kicsit visszafogottabb, 2 százalék körüli esést mutatnak ma, mivel már múlt hét elején is lehetett tudni, hogy valószínűleg nem lesz ügylet. Akkor több mint 10 százalékot zuhant az árfolyam.

Az AstraZeneca árfolyama (London)Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Pedig az amerikaiak 120 milliárd dollárt (55 font részvényenként) ajánlottak a cégért, de ezt kevesellték a britek. Még a korábbi 53,5 fontos ajánlat után, mondta el a brit cég, hogy legalább 58,85 fontot kellene fizetnie a Pfizernek, hogy egyáltalán megfontolja az igazgatóság az ajánlatot.

A Pfizer két órával az újabb ajánlat kötelező megtétele előtt jelentette be, hogy eláll az ügylettől

Pedig az amerikai gyógyszercég még emelt is ajánlatán, hiszen először „csak” 98,7 milliárd dollárt ajánlott a brit vállalatért. Ezzel az is eldőlt, hogy nem jön létre a világ legnagyobb gyógyszercége, legalábbis egyelőre.

A Pfizer azt is elmondta, hogy nem fog ellenséges felvásárlást kezdeményezni, azaz nem fogja közvetlenül a részvényeseket megkeresni ajánlatával.

A brit törvények egyébként most előírnak egy „lenyugvási időszakot” (cooling-off period), ami alatt nem lehet újabb ajánlatot tenni. Az AstraZeneca 3 hónap után kereshetné a Pfizert, míg az amerikai cég hat hónap után próbálkozhatna újra. A kommentárokból ennek azonban csekély az esélye jelenleg.

Ugyanakkor igaz, hogy az AstraZeneca legnagyobb tulajdonosa, a BlackRock bár elutasította az 55 fontos ajánlatot, azt javasolta, hogy a jövőben még tárgyaljanak a tranzakcióról.

Politikai ellenállás

De nem csak a cég vezetőinek nem volt ínyére a tervezett felvásárlás, hiszen Nagy-Britanniában, Svédországban (félig svéd a cég), és az USA-ban is felszólaltak a politikusok, mondván túl nagy elbocsátások jöhetnek a tranzakció után.

A Pfizernek egyébként több oka is lett volna (még mindig van), amiért megvegye az AstraZenecát. Az egyik ilyen, hogy a cégek egyesülésével lehetősége lenne, hogy Nagy-Britanniában fizessen adót, ami lényegesen alacsonyabb, mint az amerikai terhek. Emellett pedig a Pfizer hatalmas készpénzállományát - amit az USA-nál kívül parkoltat – is használhatná úgy, hogy ne kelljen hazavinnie komoly terheket fizetve utána.

De emellett a brit gyógyszercég fejlesztés alatt álló készítményei is nagyon vonzóak lehetnek a Pfizernek, különös tekintettel a jól jövedelmezőnek ígérkező rákgyógyszerek. Gyakorlatilag ezek a fejlesztések voltak azok, ami miatt nem érezték elégnek az Astránál a vételárat.

A Pfizer árfolyama (NYSE)Forrás: AmiBroker, Investor.hu