Elindult a Nemzeti Cégtár

Vágólapra másolva!
Az Opten Kft. és a Budapesti Corvinus Egyetem közös projektjeként indult útjára a Nemzeti Cégtár, ami ingyenes cégadatokat szolgáltat a nyilvánosság - elsősorban a kkv-szektor - számára. A cél az üzleti kultúra fejlesztése.
Vágólapra másolva!

"A most indult Nemzeti Cégtár hiánypótló szolgáltatásának célja, hogy fejlessze a gazdasági és vállalkozói kultúrát, elősegítse az üzleti élet megtisztulását, az üzleti etika fejlődését és a lánctartozások visszaszorítását" - mondta Rostoványi Zsolt, a BCE rektora az új szolgáltatás bemutatóján.

Az egyetem és az Opten céginformációs szolgálat közös vállalkozásában alapított BCE Nemzeti Cégtár Nonprofit Zrt. ingyenesen és regisztráció nélkül nyújt olyan üzleti- és céginformációkat, amelyek segíthetnek abban, hogy a kisvállalkozások felmérjék a jelenlegi vagy potenciális üzleti partnereikhez kapcsolódó esetleges kockázatokat.

Legalább valamit használjanak

"A cégeknek jelenleg a töredéke használ céginformációt és még kevesebben fizetnek érte" - mondta el Tóth Tamás, az Opten Kft. ügyvezetője. "A kisvállalkozások továbbra is úgy gondolják, hogy a legnagyobb veszély a megrendelések hiánya. Pedig ennél jóval nagyobb kockázat az, ha van megrendelés, amit a szállító teljesít, csak éppen nem fizetik ki azt" - fogalmazott Tóth.

A most indult szolgáltatás az alapvető céginformációkon (székhely, cégforma, a tulajdonosok személye, törzstőke) túl olyan alapvető pénzügyi adatokat is tartalmaz, mint az árbevétel vagy az eredmény. A céghez tartozó ingyenes riportból továbbá kiderülnek pozitív és negatív információk, amelyek segíthetnek objektíven megítélni a vizsgált partner üzleti magatartását.

Az előbbiek közé tartozik például ha a cég nyert közbeszerzést, ha kiemelt adózó vagy ha győztesnek hirdették valamilyen EU-s pályázaton, míg az utóbbi kategóriába kerülnek a köztartozások, a munkajogi bírságok, a törölt adószám illetve a céggel szemben folyamatban lévő jelenlegi vagy már lezárt eljárások.

A cégtár nagyon fontos eleme a kapcsolt vállalkozások feltérképezése, valamint az, hogy a kapcsolt vállalkozásokat - üzleti kockázat szempontjából - algoritmikus úton rangsorolja a rendszer.

Alapinformációk

Az Origo Zrt.-re keresve például azt láthatjuk, hogy a cég már nyert közbeszerzést, EU-s pályázatot viszont nem, a céggel szemben hatályos negatív információ pedig nincsen. A Nemzeti Cégtár szerint az Origo magas kockázatú kapcsolt vállalkozásainak aránya 6%.

Bár az ingyenes verzió további részletekbe nem enged betekintést (például hogy az esetleges negatív információk pontosan milyen típusú eljárásokat takarnak), ám Csorbai Hajnalka, a Nemzeti Cégtár stratégiai igazgatója sietett kiemelni, hogy nem az volt a cél, hogy egy ingyenes szolgáltatással a teljes magyar oknyomozó újságírást és minden professzionális adatszolgáltatást kiváltsanak. "Ha már a cégek elkezdenek bármire is keresni, akkor nyert ügyünk van" - értett egyet Tóth Tamás.

A Nemzeti Cégtár weboldala két hónap alatt készült el, fejlesztési és üzemeltetési költségét a tulajdonosok üzleti titokként kezelik, annyit azonban elmondtak, hogy a projekt során "egyetlen forint közpénzt sem használtak fel". Kérdésre válaszolva Csorbai Hajnalka azt is megosztotta, hogy a felmerülő költségeket a cégtár weboldalán lévő hirdetési felületek értékesítéséből tervezik fedezni.