A csúcsprofitok adóparadicsomba jutnak

Vágólapra másolva!
A Magyarországról osztalékként utalt nagy profitok gyakran offshore helyszínre kerülnek, tavaly Jerseyre utalták ki a legtöbb osztalékot a hazai cégek – írja a Népszabadság az Opten Kft. segítségével készített felmérésből.
Vágólapra másolva!

A lap szerint a csúcsnyereségek alapjául szolgáló bevételek jelentős része csak átutazik Magyarországon, és a belőlük származó profit gyakran valamelyik adóparadicsomban landolva kerül a tulajdonosokhoz. A célországok között csak a harmadik legnagyobb Magyarország.

Az első helyen Jersey áll, ide utalt egyebek mellett az offshore jellegű Kimag Investments Kft. egymilliárd dollár (221 milliárd forint) osztalékot az anyavállalatának, de a Mol egyik titokzatos tulajdonosa, a Jerseyben bejegyzett Magnolia is 2-3 milliárd osztalékot kaphatott. A dobogó második fokán 218 milliárd forinttal Hollandia áll, ahová 12 társaság utalt, a legtöbbet, 54 milliárdot az ifjúsági csatornáiról ismert amerikai Viacom.

Magyarország csak bronzérmes: a száz legnagyobb osztalékból 132 milliárd maradt Magyarországon, a negyedik helyezett pedig 128 milliárddal Ausztria, amely nyolc nagy osztalékot fizető hazai társaság anyavállalatának bejegyzési helyszíne. Ezekben az esetekben az adótrükközés kizárható, állapítja meg a Népszabadság. A lista további helyein az alacsony adókörnyezete miatt szintén kedvelt Kanada, tovább Luxemburg következik, majd pedig Németország, ahová 13 német hátterű hazai csoport átutalásai érkeztek. Ez utóbbiak nem illethetők offshore jelzővel.

A 2013-ban tőlünk csúcsosztalékként kiutalt 2500 milliárd forint több mint fele esetén a célország kiválasztásában szerepet játszhatott az adóelkerülési szempont is. Az első száz közül – függetlenül attól, hogy a magyar cég tisztán offshore jellegű vagy Magyarországon tényleges tevékenységet végez – 28-ról volt ez elmondható. A Magyarországon tavaly kiutalt száz legnagyobb osztalék hazánkon kívül a világ 25 államába került. Ezek közül 12 azonosítható kizárólag vagy jellemzően adómérséklési helyszínként - írja a lap.