Június 3-án ítélkezik a Kúria

OTP napi grafikon
Vágólapra másolva!
Június 3-án 10 órakor tárgyalja Kásler Árpád és felesége perét a Kúria az Origo beszámolója szerint. Az árfolyamrést támadó ügyben ítélethirdetés is várható, ami iránymutatásul szolgálhat majd a Kúria várható jogegységi döntésre is.
Vágólapra másolva!
  • A Kásler ügyben 2012 nyarán már született egy jogerős ítélet, amelyben a bíróság Káslerék javára ítélt, de ezt az ítéletet az OTP megtámadta a Kúrián. A Kúria viszont nem tudott döntést hozni, ezért az Európai Bíróságához fordult.
  • Az Európai Bíroság ítélete szerin a magyar bíróságok akár tisztességtelennek is minősíthetik az egyes devizahiteles szerződések esetében az árfolyamrést, ha ez az esetükben beigazolódik.
  • Az Európai Bíróság ítélete azért fontos, mert a döntésből kiindulva hozhat majd ősszel határozatot a Kúria a devizahitelek esetében lévő spreadekről és az egyoldalú szerződésmódosításról. Továbbá ezt a döntést használhatja fel a kormány a devizahitel szerződéseket érintő mentőcsomagnál is.
  • Az ügyben érintett OTP árfolyama jelenleg 0,2 százalékos mínuszban tartózkodik, miután az ügy kimenetelével kapcsolatban újabb információ nem látott napvilágot.
OTP napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu