Budapesten randevúznak a kockázati tőkések

Vágólapra másolva!
Hogyan alakul a befektetési klíma a következő évek során a kelet-közép-európai (CEE) régióban? Milyen lehetőségekkel szembesülhetnek a következő időszakban a priváttőke-befektetők a térségben? Mely területeken erősödhet a kockázatitőke-befektetések szerepe a következő években? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ jövő kedden több mint 250 szakember a HVCA (Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület) 16. éves konferenciáján, amely mára a régió legnagyobb és legmeghatározóbb magán- és kockázatitőke-rendezvényévé nőtte ki magát az elmúlt évek során.
Vágólapra másolva!

Míg az előző évben Soros Györgyöt sikerült megnyerni erre a szerepre, az idei rendezvény kiemelt előadója Nouriel Roubini lesz, aki előadásában a CEE régiót érintő sajátos kockázatokat és lehetőségeket igyekszik bemutatni. Kitér arra, hogy milyen helyet foglal el a régió globális szinten, és milyen lépéseket kell tennie annak érdekében, javítani tudja versenyképességi pozícióját a világban. A közgazdász-professzor várhatóan magyar vonatkozású kérdéseket is kap majd a rendezvényen, miután a közelmúltban többek között Ukrajna és Oroszország mellett Magyarországot is felvette a politikailag és gazdaságilag kockázatos országok listájára.

Az egész napos konferencia előadásai és panelbeszélgetései során több mint 20 további előadó részletes képet ad majd a magántőke, a kockázati tőke lehetőségeiről, a vállalatfinanszírozás, a felvásárlási (M&A) aktivitás várható alakulásáról, miközben sor kerül a régió egyes országaiban működő Jeremie-alapok tevékenységének összehasonlítására is.

A CEE régió kockázatitőke-piacának alakulása pillanatnyilag nem választható el az Ukrajnában kialakult válság hatásaitól. A területen mozgó szakemberek azonban úgy látják, ez a fejlemény csak korlátozott és rövid távú hatást gyakorol majd a régióban zajló befektetésekre. „Általános a piacon az optimista hangulat: a befektetők a következő években igen kedvező befektetési klímára számítanak Kelet-Közép-Európában – magyarázza Bethlen Miklós, a Mid Europa Partners partnere, a HVCA elnöke. – Ennek azért is különösen nagy a jelentősége, mivel a régió növekedése jórészt a külföldi direkt befektetéseken múlik.

Joggal bízhatunk abban, hogy a régió legjelentősebb kockázatitőke-rendezvényeként ismert konferencia is hozzájárul majd ahhoz, hogy e kedvező piaci környezetet minden érintett szereplő hatékonyan tudja majd kiaknázni.” A konferencia részletes programja itt érhető el:

A HVCA-ról

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) a magántőke és kockázati tőke szektor érdekeit képviseli Magyarországon. A HVCA szolgáltatásaival, eseményeivel folyamatosan támogatja a tagjait, valamint ösztönzi az iparág szereplőit a legmagasabb szintű szakmai és etikai mércék betartására.

Az 1991-ben létrejött HVCA-t jelenleg a KKE régió egyik legdinamikusabb és legaktívabb szakmai szervezeteként ismerik. A HVCA tagjai közé tartozik a szektor összes jelentős, tőzsdén nem jegyzett társaságokkal foglalkozó befektetője és tanácsadója. A HVCA rendszeres fórumot biztosít a tagjai közötti véleménycserére, valamint a kockázati és magántőke szektor egyes lényeges témáit érintő, illetve a jövőbeli tendenciákkal kapcsolatos magas szintű párbeszédre. Mint a szektor egyetlen és legjelentősebb képviselője, folyamatos párbeszédet folytat Magyarország törvényhozó és pénzügyi intézményeivel, valamint más szakmai szervezetekkel.