Megszüntette az egyik takarékszövetkezeti beadványt az AB

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróság 2014. május 27-én kelt végzésével megszüntette az eljárást azoknak a beadványoknak az ügyében, amelyeket korábban a Veszprémi Törvényszék Cégbírósága nyújtott be – tudta meg a Napi.hu. A bíró a takarékszövetkezeti integrációs törvény miatt szükséges alapszabály-módosítások miatt fordult az AB-hoz, de mivel a módosításokat a cégbíróság már bejegyezte, a kérdés okafogyottá vált.
Vágólapra másolva!

A Napi.hu cikke szerint a veszprémi megyei cégbíróság bírája 2013 novemberében fordult az Alkotmánybírósághoz (AB), miután felfüggesztette három takarékszövetkezet alapszabály-módosításának bejegyzésére irányuló eljárását. A bíró azért kezdeményezte az Alkotmánybíróság eljárását, és kérte a tavaly nyáron elfogadott integrációs törvény megsemmisítését, mert kifogásolta az integráció kötelező jellegét. Az integrációs törvény nyomán ugyanis a takarékszövetkezeteknek új egységes alapszabályt kellett elfogadniuk, ahhoz, hogy azok az integráció rendszerében működni tudjanak.

Az AB megszüntette az eljárást, azzal az indoklással, hogy a cégbírósági eljárások időközben lezárultak. A Napi.hu értelmezése szerint a döntés rossz hír a Demján Sándor által vezetett ellenlábas Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) számára. Az Origo információi szerint azonban az OTSZ-t nem érte váratlanul a döntés, hiszen a cégbírósági bejegyzések valóban lezárultak, így az AB nem is dönthetett volna másképp.

Az OTSZ és a takarékszövetkezeti integrációt kifogásoló takarékszövetkezetek szempontjából sokkal izgalmasabb egy másik AB-beadvány. Ez a Takarékbank tulajdonosi szerkezetének a változását kifogásolja, konkrétan a Magyar Posta tulajdonszerzését, az állam többségi tulajdonba kerülését, és ezáltal a takarékszövetkezetek kisebbségbe szorítását. Ez a kérdés még nem dőlt el, de mint a Napi.hu is írja, a mostani AB-határozat annak a jele, hogy a testület áttekintette az elé került nagyszámú beadványt, és azokkal kapcsolatban hamarosan döntésre juthat.

A Takarékbank május 29-én, csütörtökön közgyűlést tart, amelyen egyebek mellett várhatóan elfogadják a a bank tavalyi konszolidált mérlegbeszámolóját.

A Takarékbankról és a takarékszövetkezetekről szóló összes cikkünket itt találja.