Milliárdost csinál az Apple a rapperből

Vágólapra másolva!
3 milliárd dollárért felvásárolja az Apple a Beats Electronics céget. Korábban még 3,2 milliárd dolláros vételárról szóltak a pletykák, de úgy fest, ettől kevesebbet adnak a zeneszolgáltatásokat nyújtó vállalatért. A társaság alapítója, Dr. Dre és Jimmy Iovine ráadásul az Apple-höz is csatlakozni fog.
Vágólapra másolva!

Soha nem fizetett még 3 milliárd dollárt egy vállalatért az Apple, de most ez a sorozat megszakadt. A társaság ugyanis megvásárolja a Beats Electronics névre keresztelt online zeneszolgáltatásokat és prémium fejhallgatókat értékesítő céget.

Korábban ugyan 3,2 milliárd dollárról szóltak a felvásárlási pletykák, de nagyon úgy tűnik, ettől kevesebbel kell beérnie a rapper Dr. Dre-nek és a zenemogul Jimmy Iovine-nak, akik tulajdonosok a Beats Electronics-ban. Ráadásul mindketten csatlakoznak az Apple-höz.

3 milliárd dolláros vételár nem tűnik soknak az Apple 130 milliárd dolláros nettó készpénzállományához képest, viszont ekkora tranzakciót még nem hajtottak végre. Az Apple eddigi legdrágább felvásárlása még a NEXT-hez kapcsolódik, azt 400 millió dollárért vették meg, ami révén Steve Jobs újra csatlakozhatott a Apple-höz.

A bekebelezés után az Apple meghagyja a Beats márkanevet, ami a WSJ szerint is szokatlan, mivel eddig mindent beolvasztottak a társaság brandje alá.

Az Apple számára elsősorban az online zenehallgatás lehet édekes, ahol az utóbbi időben olyan cégek nőtték ki magukat, mint például a Rdio, vagy éppen a Spotify, ami már több mint 10 millió előfizetővel bír. A Beats egyébként 10 dolláros havidíj mellett kínálja az online zenehallgatási szolgáltatását, az egyik nagytulajdonos, a Carlyle vezetői szerint pedig 1,2 milliárdos árbevételt ért el az előző évben a Beats Electronic.

Az egész történet érdekessége, hogy még a hivatalos bejelentés előtt felkerült a Youtube-ra egy videó, ahol Dr. Dre-t lehet látni, aki épp meglehetősen vidám a felvásárlás miatt.