Új elnöke van a Takarékbanknak

Vágólapra másolva!
A Takarékbank május 29-i rendkívüli közgyűlésén a részvényesek elfogadták a bank konszolidált beszámolóját és 2014-es üzleti tervét. Személyi változásokról is szavaztak: az eddigi elnök Vojnits Tamás ezentúl vezérigazgató-helyettes lesz, az igazgatóság új elnöke Sebestyén István.
Vágólapra másolva!

A konszolidált beszámoló szerint a Takarékbank nyereséges volt 2013-ban: adózott eredménye 498 millió forint volt, mérleg szerinti eredménye pedig 151 millió forint lett. A bank 2014-es üzleti terve jelentős üzleti volumen- és hitelportfólió bővülést irányoz elő, és úgy számol, hogy a mérlegfőösszeg 55 százalékkal bővül - részben a Növekedési Hitelprogram forrásainak kihelyezésével.

A rendkívüli közgyűlésen elfogadott üzleti tervből kiderül tovább, hogy az idén befejeződik a szövetkezeti hitelintézeti szektor átvilágítása, elkészülnek a szektor egységes piaci fellépéséhez szükséges közös szabályzatok, és elkezdődik az egységes informatikai rendszer kialakítása.

A részvényesek új tisztségviselőket is választottak. Az igazgatóság új külső tagjává választották Sebestyén Istvánt, a Fókusz Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetőjét, Köbli Gyulát, a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt. Igazgatóságának elnökét. A felügyelőbizottsági tisztségéről lemondott Sebestyén István helyére új FB-tagnak Pénzes Lászlónét, a Hajdú Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetőjét választották.

Az új igazgatóság a közgyűlést követő első ülésén Sebestyén Istvánt, a Fókusz Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetőjét választotta meg az Igazgatóság elnökévé. Az igazgatóság új belső tagja lett Vojnits Tamás, aki a Közgazdasági Elemzési és Integrációs Képzési Divízióért felelős vezérigazgató-helyettesként dolgozik tovább a bankban. Az igazgatóság megköszönte a korábbi pozíciójukról lemondott Vojnits Tamás, Brezina Szabolcs és dr. Nyikos Péter munkáját. Vojnits tavaly augusztus végén lett a Takarékbank elnöke, kilenc hónapig volt ebben a pozícióban.

A közgyűlés döntött arról is, hogy a már korábban megszavazott kötvénykibocsátás során nem fizikai kötvényeket, hanem dematerializált értékpapírokat bocsátanak ki, ami költségmegtakarítást jelent a bank számára, és egyszerűsíti a kibocsátási eljárást. A kötvénykibocsátásról itt olvashat bővebben.

Május 29-én a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) is közgyűlést tartott. A tagok – 121 szövetkezeti hitelintézet, a Magyar Takarékbank Zrt. és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. – elfogadták a tavalyi beszámolót, és megállapították, hogy jelentősen javult a szektor biztonsága. Az SZHISZ igazgatóságának tagjai Lontai Dániel, Nagy Csaba és Polacsek Csaba lettek, a felügyelőbizottság tagjává Lipcsei Jánost, Eőry Gábort és Alföldi Ferencet választották. Az SZHISZ 150,8 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és 147,2 milliárd forintos saját tőkével zárta a tavalyi évet. A saját tőke nagy részét az államtól tavaly kapott 136 milliárd forintos vagyoni hozzájárulás tette ki. Az SZHISZ tavaly több mint 1600, úgynevezett nem szokásos üzletmenetbe tartozó, a szavatolótőke 5 százalékát elérő hitelelőterjesztést vizsgált meg, és az esetek 87 százalékában pozitív döntést hozott.