Vágólapra másolva!
Óriási izgalmakat tartogatott a záró szakasz a hazai piacon, amiben kulcsszerepe volt az MSCI indexátsúlyozások életbe lépésének is. Ennek köszönhetően a parketten rég nem látott, 17 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le a befektetők.
Vágólapra másolva!
  • A BUX index 1,1 százalékos emelkedésével szinte egyik európai index sem vette fel a versenyt. Nyugat-Európában záráshoz közeledve is az olasz FTSE/MIB (+0,7%), illetve a spanyol IBEX (+0,6%) számít felülteljesítő benchmarknak.
Forrás: Investor.hu
  • A nap nyertese az OTP lett, a hazai bankpapír ugyanis 3,8 százalékos emelkedés mellett 4 853 forinton tért nyugovóra. Ezzel nem csak, hogy új heti csúcsot állított fel, de 2013. július 16-a óta nem is zárt ennél magasabb szinteken az árfolyam. Ráadásul akkoriban zárt utoljára 5 000 forint felett az árfolyam, pontosan 5 030 forinton.
  • Mellette az 1,6 százalékos pluszt felhalmozó, és 328 forinton záró Magyar Telekomot érdemes kiemelni. Ezzel beállította májusi csúcsát a telekompapír. A mai kiugró teljesítményben komoly szerepe volt annak a tegnapi híresztelésnek, miszerint a Deutsche Telekom hajlandó lenne a SoftBanknak eladni a T-Mobile US-t, ezzel ismét feltámasztva a felvásárlási pletykát.
  • A délben még igen jól álló Mol a délután folyamán egyre alacsonyabbra ereszkedett. Az utolsó egy órában pedig nem csak hogy leadta 0,6 százalékos pluszát, de végül 0,5 százalékos csökkenéssel, 12 805 forinton fejezte be a kereskedést.
  • Legrosszabbul azonban a Richter járt 1 százalékos mínuszával, melynek nagy részét az utolsó 20 percben hozta össze a gyógyszerpapír.
  • A kisebb papírok közül a 2,5 százalékot emelkedő, és 4 150 forinton záró TVK-t érdemes kiemelni. A társaság ráadásul ma jelentette be, hogy július 1-jén fizeti ki részvényenkénti 255 forintos osztalékát.
Forrás: Investor.hu
  • Mindeközben a tengerentúlon a tegnapi záróértékeik közelében tartózkodnak a főbb indexek. Az S&P 500 stagnálása mellett a Dow 0,2 százalékos mínuszban áll a délutáni vegyes makroadatokat követően.
  • Májusban tovább emelkedett a chicagói beszerzési menedzserindex, értéke a pesszimista várakozásokkal (61 pont) szemben egészen 65,5 pontig emelkedett, azaz az év eleje óta látott kedvező trend folytatódott.
  • A várt 82,5 pont helyett 81,9 pontra süllyedt májusban a felülvizsgált adatok szerint a michigani körzet fogyasztói hangulatindexe az áprilisi 84,1 pontról.