Jönnek az ellenőrök az út menti eperárusokhoz

eper eperhatározó
Idén letörte az árakat
Vágólapra másolva!
A korábban jelzettnél két héttel később ért össze a fóliasátras és a szabadföldi szamóca, vagyis a földieper termesztése, így egyszerre nagyobb mennyiség került a piacra, letörve az árakat – írta pénteki számában a Napi Gazdaság. A Magyar Nemzet eközben arról ír, hogy fokozottan ellenőrzik az utak mentén epret árulókat.
Vágólapra másolva!

A nagybani piacokon a lekvárnak szánt gyümölcs esetében 400–500 forintos kilogrammonkénti ár is előfordul, az extra minőségért 1000–1200 forintot kell adni. Az átlagos fogyasztói árak jelenleg 650–800 forint között mozognak.

Idén letörte az árakat Forrás: RIA Novosti/Igor Zarembo

A nagyobb volumenű értékesítés még két-három hétig tarthat, de az árak alakulásának erős korlátot szabhat, hogy hó végén kisebb a fizetőképes kereslet – mondta a lapnak Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcstermelői főbizottságának vezetője.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei és a megyei kormányhivatalok minőségellenőrei a forgalmazás minden szintjére kiterjedő vizsgálatokat folytatnak az utak mentén árusító kereskedők körében – írja a Magyar Nemzet. Az akcióban eddig 262 epret áruló kereskedőt és termelőt ellenőriztek, és 47 esetben merült fel kifogás.

A hatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy a szezonális gyümölcsöket árusítók ládáin is szerepeltetni kell a termelő nevét, címét, az áru származását – írja a lap.