Vágólapra másolva!
Ismét egy nagy részvénypiaci összeomlással riogató szakértői vélemény látott napvilágot. Ezúttal a Lindsey Group neves szakembere talált összefüggést a Fed eszközvásárlási programjainak (QE) leállítása és az S&P 500 azutáni mozgása között. 
Vágólapra másolva!
  • A Lindsey Group vezető piaci stratégája szerint 15-20 százalékos mélyrepülést mutathat be idén az S&P 500. A szakember szerint a Fed eszközvásárlási programjának leállítása válthatja ki a korrekciót, mivel az előző két program leállítása után is nagy eséseket lehetett látni.
  • Erről egy érdekes ábrát tesz közzé a Lindsey Group. A QE1 2010 márciusi leállítása után 16 százalékot zuhant az S&P 500 akkori történelmi csúcsáról alig másfél hónap alatt. A QE2 2011 júniusában fejeződött be, ami után 19 százalékot zuhant az S&P 500 bő három hónap alatt.
Forrás: Investor.hu
  • Ezek alapján joggal lehet aggódni, hogy a QE3 leállítása után is nagy korrekció következik be a részvénypiacokon. A jelenlegi programot folyamatosan csökkenti a Fed, és a QE3 a várakozások szerint év végéig kifut, ami köztudottan az elmúlt hónapok piaci ralijának a legfőbb hajtómotorja volt.
  • A folyamatosan apadó likviditásnak már láthatóak a negatív hatásai. A stratéga ennek tudja be a kis és közepes vállalatokat tömörítő Russell 2000 elmúlt hetekben mutatott mélyrepülését, és a korábban szintén szárnyaló biotech cégek gyengélkedését.
  • Kockázatot jelent a részvénypiacok extrém túlértékeltsége is, ami a QE3 befejezésével együtt járulhat majd hozzá az S&P 500 mélyrepüléséhez.