Mi lesz, ha a brazilok nyerik a vb-t?

foci, futball, brazil válogatott,
Vágólapra másolva!
Nem kétséges, hogy hatalmas figyelem övezi a rövidesen útjára induló brazíliai labdarúgó világbajnokságot, de vajon van-e valami összefüggés az esemény és a tőzsdék teljesítménye között? Többek között erre a kérdésre is megpróbáltak fényt deríteni a Goldman Sachs elemzői.
Vágólapra másolva!

1998 után idén ötödször készítették el a futball világbajnokságra vonatkozó előrejelzésüket a Goldman Sachs elemzői. A statisztikai modellek alapján elkészített előrejelzés ráadásul rendkívül jól reprezentálja a jelenlegi erőviszonyokat. Így talán nem is számít akkora meglepetésnek, hogy a GS-nél is Brazíliát tartják a torna favoritjának. Közel 50 százalékos esélyt adnak, annak, hogy az ötszörös világbajnok csapat hazájában újra elhódítja a címet.

Mindezt pedig a nagy rivális argentinokkal szemben tehetnék meg a brazilok a Goldman szerint, modelljük szerint ugyanis a két dél-amerikai csapat vívhatja meg a döntőt, míg a 3. helyért sem kisebb nevek szállnának harcba, mint a jelenleg regnáló világ- és Európa-bajnok spanyolok, illetve az elmúlt két vb-n egyaránt bronzérmet megkaparintó németek.

A 2013-as konföderációs kupa megnyerése után újabb címmel gazdagodhatnak Neymarék Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

A GS szerint 4 tényező is a brazilok vb győzelmét vetíti előre:

1. A Goldmannál a FIFA világranglistához hasonló rendszert alakítottak ki a múltbeli teljesítmény alapján. A lista élén a brazilok foglalnak helyet, megelőzve a spanyolokat, illetve a németeket.

2. Világbajnokság hatás, ami a múltban leginkább a brazil válogatott esetében érvényesült. Röviden annyit jelent, hogy egy csapat a barátságos meccsekkel ellentétben a tornák tétmeccsein sokkal jobban teljesít.

3. Hazai pálya előnye! Könnyen belátható, hogy rendkívül sokat számít egy válogatott számára, ha hazai pályán vívhatja meg tétmeccseit, melyet jól bizonyít, hogy 1930 óta a vb győztesek mintegy harmada hazai pályán lett világbajnok. Ráadásul, ha csak a tradicionális futball nemzeteket vesszük figyelembe, akkor még jobb az arány, hiszen ebben az esetben a rendező országok fele világbajnok lett. A Goldman 65 százalékos valószínűséget ad annak, hogy dél-amerikai csapat nyeri meg a brazíliai vb-t.

4. Az otthon rendezett világbajnokságok mellett fontos tényezőnek számít, ha egy csapat a saját kontinensén vívhatja meg meccseit. Ez különösképp a latin-amerikai csapatok számára jó hír, hiszen eddig egyetlen európai országnak sem sikerült még a világbajnokságok történetében világbajnoki címet szerezni Amerikában.

Hazai pálya előnye Forrás: Goldman Sachs, Investor.hu

Mindezek alapján Brazília a vb favoritja a Goldman szerint, 48,5 százalékos valószínűséget adnak a rekord világbajnok újabb győzelmének. Argentína 14,1, Németország 11,4, míg Spanyolország 9,8 százalékos esélyt kapott a GS-től az újabb vb címre.

Aki esetleg jobban szeretné beleásni magát a Goldman elemzésébe, annak nem lesz nehéz dolga, hiszen az elemzőház ingyenesen is közétette. Az alábbi linkről pedig könnyedén le is tölthetjük a dokumentumot.

Tőzsde kontra vb

Bizonyára többekben is megfogalmazódott már a kérdés, hogy van-e valami összefüggés a foci vébék és a tőzsdék teljesítménye között. Többek között ezt a kérdést is megpróbálta megválaszolni a GS elemzőcsapata.

Az általános következtetés az, hogy egy rövid időre lehet némi kapcsolat a világesemény és a tőzsdei teljesítmény között. A múltbeli adatokból kiindulva ugyanis a világbajnok ország tőzsdéje a győzelmet követő néhány hétben felül szokta teljesíteni a globális piacokat.

A GS számításai szerint a döntőt követő első hónapban a győztes ország indexe átlagosan 3,5 százalékkal szokta felülmúlni a globális piacok teljesítményét (már ha a viszonyítási alap az MSCI All Country World Index). Három hónap után azonban elhalványulni látszik a felülteljesítés, egy éves viszonylatban pedig átlagosan már 4 százalékkal múlja alul a piacokat.

A rendelkezésre álló adatok alapján 1974 óta minden világbajnok tőzsdéje bika piacnak örvendezhetett a döntőt követő egy hónapban, egyedüli kivételnek Brazília 2002-es győzelme számít. Ebben az esetben azonban a pályán mutatott teljesítményt nagyban beárnyékolta az ország makrogazdasági helyzete (mély recesszió, valutaválság). Tehát a piaci hangulatot és a (világ)gazdaság állapotát mindenképpen figyelembe kell venni, ha egy adott országba szeretnénk befektetni.

A világbajnok ország tőzsdeindexének relatív teljesítménye Forrás: Goldman Sachs, Investor.hu

És hogy mi a helyzet a vesztes ország piacával? A szurkolók csalódottsága elsőre úgy tűnik, hogy a tőzsdére nem helyez nyomást az elveszített vb döntőt követően. Egy hónappal a vesztes meccs után ugyanis átlagosan 2 százalékos felülteljesítés jellemzi az ország tőzsdéjét. Igaz, ezt az adatot érdemes lehet megtisztítani Argentína 1990-es győzelmével, miután a dél-amerikai ország részvénypiaca egy hónap alatt 33 százalékos ralit produkált. Ezt leszámítva a kilenc vesztes tőzsdeindexe hétszer mutatott csökkenést egy hónap elteltével, átlagban 1,4 százalékos alulteljesítés mellett.

A vesztes ország tőzsdeindexének relatív teljesítménye Forrás: Goldman Sachs, Investor.hu

A rendező országról sem érdemes megfeledkezni, hiszen a világbajnokságot megelőzően komoly beruházásokon esik át, míg az esemény idején a futballszurkoló érkezése támaszt jelentős kereslet növekedést. A pozitív hatásoknak köszönhetően a világbajnok országhoz hasonlóan a vb rendezője is részvénypiaci emelkedéssel szokott szembenézni, átlagosan 2,7 százalékkal teljesíti felül a globális piacokat egy hónappal a döntőt követően.

Akkor most irány Brazília?

Éppen ezért érdemes lehet utánajárni, hogy milyen lehetőségeket kínál a brazil részvénypiac, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy csupán a futball világbajnokságok múltbeli statisztikái alapján nem célszerű befektetési döntést hozni.

Mindenesetre nemrégiben éppen megvizsgáltuk technikai alapon a brazil piacot az EWZ ETF-en keresztül. Bár azóta a kép kicsit romlott, de összességében még mindig jól fest a grafikon, hiszen az árfolyam még mindig a csökkenő trendvonal felett található. Egyelőre a korábbi ellenállás visszatesztje folyik, így érdemes figyelni, hogy hogyan vizsgázik a fontos szint.

EWZ ETF napi grafikon Forrás: TradingView, Investor.hu