Spanyolország újraiparosít

Vágólapra másolva!
Jelentős beruházási programot indít a spanyol kormány. A társasági adót csökkentik, miközben támogatják az autóipari beruházásokat.
Vágólapra másolva!

Milliárdos beruházási programot indít a spanyol kormány a gazdaság újraiparosítására és technológiai modernizálására - jelentette be Mariano Rajoy miniszterelnök.

Az összesen 6,3 milliárd eurós (1900 milliárd forintos) beruházási programhoz az állam 3,6 milliárd euróval járulna hozzá, 2,7 milliárdot pedig magánbefektetők biztosítanának. A program állami finanszírozása a miniszterelnök elmondása szerint nem növeli a költségvetés kiadásait, mert az összeget más területekről csoportosítják majd át. A program a héten pénteken kerül a kabinet elé megvitatásra.

A kormány a júniusra tervezett adóreformban 2015-ben két lépésben 30 százalékról 25 százalékra tervezi csökkenteni a nagyvállalatok társasági adóját. A kis- és középvállalatoké 25 százalék marad. A kormány nem tervezi az áfa megemelését - idézi a spanyol El País lap a miniszterelnököt. Az iparosítás és a technológiai modernizálás mellett a kormány az autóipar fellendítésére adókedvezményekkel ösztönözné a gépjárműpark lecserélését.

A foglalkoztatás fellendítése érdekében a kormány modernizálja a munkaügyi hivatali szolgáltatásokat és a tartományi kormányzatokkal együttműködve javítani kívánja a szakképzést. "A krízisen csak akkor jutottunk túl, ha jelentősen lecsökkentettük a munkanélküliek számát" - hangsúlyozta Mariano Rajoy miniszterelnök. Spanyolországban a munkanélküliségi ráta 25,9 százalékos, az egyik legmagasabb Európában.