Brüsszel: Magyarország takarítson fel Matolcsy után

Vágólapra másolva!
Brüsszel elkészítette az országspecifikus ajánlásait. Magyarország számára olyan hét pontot állítottak össze, amellyel szinte nulláznák a Matolcsy-féle unortodox gazdaságpolitikát.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság minden tagállam számára elkészítette az országspecifikus ajánlásait, Magyarországnak egy hét pontból álló programot készített. A gazdaságpolitikába Brüsszelnek nincs közvetlen beleszólása, a válság azonban rávilágított, hogy a tagállamoknak össze kell hangolniuk a gazdaságaikat, ezért a bizottság nem kötelező ajánlásokat fogalmaz meg.

Az Európai Bizottság szerint a kormány által áprilisban elkészített konvergenciaprogram a 2014–2016 közötti időszakra "nagyjából megalapozott", de 2017-re már úgy látják, hogy a kormány "túl optimista". Szerintük a kormány képes ugyan tartani a hiányt, de csak a felszínen. A költségvetés valódi mozgását jelző strukturális egyenleg már 2014-ben is eltér a kormány által remélttől, de 2016-ban és 2017-ben tovább romlik.

A bizottság ajánlásai arra vonatkoznak, hogy Magyarország hosszú távon is képes legyen kordában tartani a költségvetése hiányát. Az ajánlások közt több olyan is van, amelyek a Matolcsy György gazdasági minisztersége (2010–2013) alatti költségvetési kiigazítások velejét adták (ezeket vastagon szedtük):

  1. Államháztartás: A kormány erősítse meg az idei költségvetési intézkedéseit, mert a kormány által remélt adósságszinthez képest 0,9 százalékponttal nagyobb lehet év végére az államadósság. A kormány szélesítse ki a korábban meggyengített Költségvetési Tanács feladatkörét.
  2. Bankok: Állítsa helyre a hitelezést többek közt a bankokra rótt terhek átalakításával. A pénzügyi tranzakciós illetéket (sárgacsekk-adó) alakítsa át úgy, hogy a lakosságot ne riassza el a bankoktól, ha megtakarításról vagy csak bankkártya-használatról van szó. Tegye hatékonyabbá a csődeljárást.
  3. A társasági adó legyen egységesebb, amely "érdekében többek között vezesse ki a torzító hatású különadókat". Csökkentse az alacsony keresetű munkavállalók adóterhét (egykulcsos adó).
  4. Az állami foglalkoztatási szolgálat hatékonyabban működjön. A fiatalok számára hozzanak létre mentorhálózatot, vizsgálják felül a közmunkaprogramot abból a szempontból, hogy az mennyire hatékonyan vezet vissza a munkaerőpiacra. Vizsgálják meg a munkanélküli-segély folyósítási idejének meghosszabbítását. Legyen a gyerekekre és a romákra összpontosító, szegénységet csökkentő program.
  5. Fokozza a versenyt, bontsa le az adminisztratív akadályokat, tegye átláthatóvá a közbeszerzéseket.
  6. Alkosson stratégiát a korai iskolaelhagyás ellen (16 éves tankötelezettség). Hajtson végre felsőoktatási reformot, amely nagyobb arányban teszi lehetővé a felsőfokú végzettség megszerzését, különösen a hátrányos helyzetű tanulók számára (felsőoktatási költségtérítés – tandíj).
  7. Vizsgálja meg az energiaár-szabályozás beruházásösztönző és versenyre gyakorolt
    hatásait a villamos energia és a földgáz piacán (rezsicsökkentés). A nemzeti szabályozó hatóság legyen független. Legyen lakásfelújítás az energiahatékonyság érdekében. Vizsgálja felül a tömegközlekedési rendszert, szorítsa le a költségeket, és vizsgálja felül a díjakat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben reagált a bizottság ajánlásaira. Szerintük Brüsszel és a magyar kormány törekvései egybevágnak, viszont szerintük a bizottság újra kiadta a tavalyi felsorolást, amely nem veszi figyelembe "azt a nyilvánvaló javulást, amely a magyar gazdaságban az elmúlt évben bekövetkezett". A kormány több ponton nem ért egyet, amit kedd estig jeleznek majd Brüsszelnek – írták.

Az ajánlásokat a bizottság fogalmazza meg, de a tagállamok vezetőiből álló Európai Tanács hagyja jóvá június végén. A minisztérium szeretné elérni, hogy ne a bizottsági verzió legyen a végleges.