Vágólapra másolva!
A Bank of America Merrill Lynch legfrissebb adatai szerint az intézményi befektetők tovább folytatták az elmúlt hetekben az eladásaikat, miközben a társaság magánbefektetői nagy ütemben jelentek meg a vevői oldalon. Egyelőre úgy fest, a lakossági befektetőknek van igazuk, ugyanis az S&P 500 előző héten is történelmi csúcsot ért el.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben folytatódott az április óta tartó tendencia az amerikai piacokon, miszerint az intézményi befektetők folyamatosan építették le a pozícióikat, nettó eladók voltak a Bank of America Merrill Lynch adatai szerint.

A másik oldalon viszont már nagyjából egy éve a lakossági, magánbefektetők vannak, akik szint megállás nélkül veszik a részvényeket.

A folyamat azért érdekes, mert a legjelentősebb amerikai tőzsdeindexek történelmi csúcson mozognak. Ez alapján pedig - egyelőre - a lakossági befektetőknek van igazuk. Pedig általában azt szokták mondani, hogy az intézmények jobban informáltak, mint a lakossági befektetők.

Kumulatív tőkeáramlás befektetői típusonként Forrás: Zerohedge, Bank of America Merrill Lynch, Investor.hu

További érdekesség az is, hogy az egyes eszközosztályokról szinte teljesen másként vélekednek az intézményi és a lakossági befektetők. Az ipari részvényeket, a pénzügyi papírokat és az ETF-eket két kézzel lapátolták kifelé az intézményi befektetők, míg a lakosságiag az ETF-eket és az ipari részvényeket vették a május 23-ig záródó héten.

Az intézményi és a lakossági befektetők elmúlt heti eszközosztályonkénti pozícionáltsága Forrás: Zerohedge, Bank of America Merrill Lynch, Investor.hu

A Zerohedge oldalon megjelent anyagból az is kiderül, hogy a Bank of America Merrill Lynch ügyfelei (intézményi, lakossági, hedge fundok) már sorozatban a második hete voltak nettó eladók a tőzsdén, összesen 286 millió dollárnyi befektetéstől szabadultak meg.