Dagad a botrány a General Motors körül

Vágólapra másolva!
További halálesetekben lehetnek felelősek a General Motors autóinak különböző problémái a Reuters szerint. Ha beigazolódnak ezek az állítások, az tovább ronthatja a patinás autógyártó megtépázott hírnevét. 
Vágólapra másolva!

Újabb botrány körvonalazódik a General Motors körül. A folyamatban lévő hatósági vizsgálatok adatai alapján a Reuters megállapította, hogy további, legalább 74 ember haláláért lehetnek felelősen a GM autóinak olyan hibái, melyekről korábban nem gyanították azt. A járművekben többek között a vezető oldali légzsákok hibái tehetők felelőssé vélhetően a különböző balesetekben a halálesetekért.

Ha a hatóságok is bebizonyítják a Reuters állításait, az tovább hízlalhatja a GM körüli problémákat. Az elmúlt hónapokban ugyanis kiderült, hogy hasonló problémák (a gyújtáskapcsoló hibái) már 13 ember halálát okozták közvetlenül, ami miatt több millió autóját volt kénytelen visszahívni a gyártó. A halálos hibákon kívül számos kisebb problémák is kiderültek a GM autóiról, melyek miatt összesen már több mint 15 millió járművét hívta vissza a vállalat.

A Reuters azt is megállapította, hogy a GM autóival jóval gyakrabban történnek halálos balesetek, mint a nagy riválisok járműivel. Az elemzés szerint az egyik legproblémásabbnak számító Saturn Ion gépkocsikkal átlagosan közel hatszor többször történik halálos baleset, mint például a Toyota Corollákkal, és kétszer többször, mint a Ford Focusaival.

A GM nem kívánta kommentálni a nyilvánosságra hozott elemzéseket, csupán annyit közölt, hogy jelenleg a feltárt hibák kijavítására fókuszálnak a visszahívott autóiknál, amivel minél gyorsabban szeretnének végezni.

Szakértők szerint elképzelhető, hogy a Reuters számításai kissé túlzóak, azonban a hírek ismét nem vetnek jó fényt a patinás autógyártóra. A GM hírnevét megtépázták az elmúlt hónapok botrányai, ami miatt megrendült a bizalom a cég autóinak biztonságában, mely fokozódó hatósági ellenőrzésekben és vizsgálatokban öltött testet.

A kedvezőtlen hírek ellenére a Gm részvényei 0,8 százalékot tudtak erősödni. A papírok az elmúlt hónapok botrányai következtében bekövetkezett nagy mélyrepülések után próbálnak talpra állni, és áttörni a 35 dolláros ellenállást.

General Motors napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu