Megérkezett a fontos inflációs adat!

Vágólapra másolva!
Májusban fél százalékos volt az infláció az eurózónában, ami felerősíthette azokat a várakozásokat, hogy az EKB csütörtökön tovább lazít monetáris politikáján.
Vágólapra másolva!
  • Ismét felerősödhettek a defláció kialakulásával kapcsolatos félelmek az eurózónában, miután az Eurostat délelőtt közzétett adatai szerint tovább lassult az infláció. Májusban 0,5 százalékos volt az átlagos áremelkedés üteme éves alapon az áprilisi 0,7 százalék után, ami ráadásul alulmúlta az elemzői várakozásokat (0,6%) is. Az infláció ezzel márciushoz hasonlóan közel ötéves mélypontra esett vissza.
Forrás: Investor.hu

  • A maginfláció is kellemetlen meglepetést okozott a 0,7 százalékos értékével, ami szintén lassulást mutatott, mivel áprilisban még 1 százalékos volt az energiaáraktól, élelmiszeráraktól, alkoholtól szűrt mutató.
  • A mostani inflációs adat azért kiemelten fontos, mert az EKB többek között erre alapozva hozza majd meg döntését a további monetáris lazításról csütörtökön. A vártnál nagyobb lassulás után pedig felerősödhetett az esélye, hogy az EKB újabb stimulusokat vezetett be, amire korábban már számtalanszor hallhattunk véleményeket.
  • A további lazításra vonatkozó spekulációk miatt az euró 1,359-ig gyengült a dollárral szemben, amivel továbbra is három és félhavi mélypontja körül mozog. A gyengülés viszont csak átmeneti volt, és 1,361 fölé tért vissza a jegyzés.
EURUSD órás grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

  • Az infláció mellett az áprilisi munkanélküliségi ráta is napvilágot látott, mely 11,7 százalékra csökkent a márciusi 11,8 százalékról. Ez kellemes meglepetést okozott, mivel a szakértők 11, 8 százalékra számítottak.